22000 numarul sigurantei alimentare

    22000 siguranta alimentara

    Certificarea iso 22000 nu ar trebui sa lipseasca din unitatile de alimentatia publica, fiindca este in joc sanatatea consumatorilor.

    Lactatele care au depasit termenul de garantie produc imbolnaviri grave, carnea veche si pastrata in conditii improprii reprezinta boala curata.

    Am cumparat legume si fructe care miroseau a pesticide si dupa ce le-am curatat de coaja si le-am spalat atent mai inainte. Rosiile mi-au provocat indigestie, pepenii au fost injectati cu substante care au grabit coacerea.

    In calitate de cumparator poti evita asta, cumparand produse numai de la cei care au afisata la vedere certificarea Iso 22000.

    Calatorim si avem nevoie sa ne hranim. Poposim la restaurante aflate in drumul nostru si dupa ce am mancat, putem ajunge la spital cu grave toxiinfectii alimentare, daca nu verificam unitatea alimentara respectiva. Cu alimentele nu este de glumit!

    Ne ingrozim abia cand vedem la televizor ce descopera cei care se duc in controale pe la restaurantele care au in vedere numai profitul:

    frigidere pline de mucegai si de mizerie, carnea intrata in plin proces de alterare pe jos, resturi de mancare prin oale.

    Cand vad astfel de imagini ma intrab daca nu cumva am mancat si eu in vreo astfel de unitate!

    Certificarea iso 22000 garanteaza faptul ca ingredientele utilizate la prepararea hranei au fost proaspete si ca s-a lucrat in conditii de maxima igiena, prin urmare felurile de mancare nu reprezinta un atentat la sanatatea consumatorilor.

    Este total lipsit de etica sa il imbolnavesti pe cel care iti sustine afacerea, cumparand de la tine!

    Imi amintesc doua experiente avute in pandemie cu doua restaurante diferite. Am gresit ca am plasat comanda la primul restaurant, fiindca pe site-ul sau erau multe evaluari negative.

    Mancarea care a fost livrata a ajuns in tomberon, fiindca nici animalele de companie nu au dorit sa o manance.

    A doua comanda a fost plasata la o pizzerie buna din oras. Mi-a placut felul in care intrebau si isi notau: „Cum doriti sa fie blatul mai pufos sau mai mic? Sa fie mult cascaval pe blat sau mai putin? Ce ingrediente doriti sa predomine?”

    Mi-am imaginat ca intreaba sa faca impresie buna, dar cand au sosit cu pizza am vazut ca tinusera cont de toate indicatiile.

    E dificil sa lucrezi in industria alimentara, fiindca in jurul alimentelor apar multi oportunisti, unii vazuti, altii nevazuti.

    Pe langa rozatoare, muste si gandaci sunt colonii de mii de virusuri si bacterii care nu se vad decat la microscop, de aceea frigiderele trebuie spalate temeinic si dezghetate si bucataresele au indatorirea sa se spele de zeci de ori pe maini.

    Nu poate sa stea cineva sa pazeasca personalul care face mancare la un restaurant sau la o cantina, nici pe cel care serveste la mese, dar certificarile iso reusesc sa schimbe mentalitati si sa implementeze cultura calitatii.

    O certificare iso produce transformari pozitive in orice firma si chiar in departamentele cu probleme ale unei firme.

    Tocmai de aceea este indicat ca aceste documente care atesta onestitatea producatorului sau a furnizorului de servicii sa nu lipseasca.

    Vestea buna este ca solicitarile se pot face de la domiciliu si pana pe 31 martie 2021 toate certificarile sunt la jumatate de pret, asa incat toata lumea are de castigat.

    O unitate hoteliera sau un restaurant trebuie neaparat sa aiba si o certificare de protectie a mediului sau de securizare a informatiei.

    Se stie cata grasime rezulta din activitatea intensa a bucatariei unui restaurant. Ce ar fi daca toata grasimea aceea ar fi aruncata la voia intamplarii? Pamantul este compromis si panza freatica afectata. Ultimele studii au aratat ca un teren pe care s-a aruncat grasime folosita nu mai rodeste zeci de ani.

    Dar poluarea se produce si din cauza eliberarii in atmosfera a fumului rezultat de la bucatarie, daca masinile de gatit nu sunt electrice, din cauza aburului directionat de hota in afara bucatariei.

    Apa cu detergent rezultata de la spalatul vaselor nu se arunca oriunde. Patronii restaurantelor sunt indrumati sa se gandeasca la toate aceste aspecte cand solicita aceste certificari.

    Referitor la securizarea informatiei, sa ne gandim la urmatoarele aspecte:

    -exista retete secrete ale unor preparate specifice si acestea nu trebuie sa ajunga la concurenta sub nicio forma.

    -adresa si numarul de telefon ale clientilor care comanda online mancare sau care se cazeaza la hotel nu trebuie sa fie facute publice.

    -datele bancare ale celor care platesc cu cardul pe paginile unde se fac plati online trebuie sa fie criptate astfel incat nimani din afara sa nu le poata folosi.

    Certificarile Iso au in vedere binele tuturor oamenilor, fiindca unele urmaresc securitatea si sanatatea angajatilor la locul de munca, altele calitatea produselor si diminuarea poluarii sau implementarea culturii calitatii in firma sau institutia respectiva.

    O certificare nu inseamna prezenta unui document in plus, ci vine cu imbunatatiri in activitate si mentalitate si toata lumea va fi multumita pe deplin.

    Solicita si tu eliberarea certificarilor care se potrivesc domeniului tau de activitate, iar pentru a vedea care sunt acelea, solicita consultanta gratuita specialistilor!

    Poti face acest lucru intr-o pauza de lucru sau de la domiciliu, in timpul liber. 

    Certificarea iti netezeste drumul catre podium al firmei tale, fiindca poti ajunge liderul celor mai bune firme de profil si poti castiga la licitatii publice lucrari de milioane de lei.

    Sa avem grija de mediu si de oamenii care lucreaza pentru noi sau langa noi, sa consumam cat mai putine resurse si sa fim onesti cand vine vorba de calitatea produselor pe care le vindem sau a serviciilor pe care le oferim!