INTERVIU | Andrei Ardeleanu: Pinocchio nu doar dansează, Pinocchio își spune povestea!

Andrei Ardeleanu este unul dintre cei mai iubiți balerini ai Operei Comice pentru Copii (OCC). L-am invitat la o discuție despre Pinocchio, baletul care nu s-a mai jucat pe scena OCC de aproximativ doi ani. Până la spectacol, vă invit să aflați câteva secrete din spatele personajului Pinocchio.

A trecut foarte mult timp de când Pinocchio nu a mai urcat pe scena Operei Comice pentru Copii, cum te pregătești pentru apariția care va avea loc în weekendul 27-28 februarie?

A fost o perioadă grea pentru toți artiștii. Grea și lungă… mă bucur enorm că ne putem întoarce încet , încet, la  normalitate. Pinocchio este un prim pas spre normalitate pentru noi, dar și pentru public. Am reluat activitatea cu drag și spor și repetițiile sunt pline de energie, după atâta pauză este și normal. Suntem dornici de dans și ne-a fost dor de bucuria copiilor.  Nu a fost absolut nicio surpindere faptul că numărul reprezentațiilor s-a dublat. Pinocchio nu a mai urcat pe scena Operei Comice pentru Copii de aproximativ 2 ani, iar publicul i-a simțit lipsa!

Povestește-mi toate ghidușiile și aventurile pe care le-a făcut Pinocchio în această perioadă delicată?

Să spunem doar că Pinocchio a avut o pauză numai bună pentru recuperarea „balamalelor”. Lăsând gluma la o parte, a fost o pauză mult prea lungă pentru performanța noastră. Dar am încercat să mă mențin în formă, atât cât am putut. Pinocchio este fericit că a revenit acolo unde îi este locul: pe scenă și în sufletele celor mici.

În acest spectacol emoționant se transmite un mesaj imporant – cât de magică este legătura dintre părinți și copii. Ce sfaturi ai pentru părinți, dar pentru copii?

Dragi părinți: nu uitați că și voi ați fost copii cândva. Lăsați-i pe cei mici să se bucure de copilăria lor cât mai mult, este o perioadă a vieții noastre pe care tindem să o dăm uitării, acaparați de responsabilități. Dar mai ales, nu uitați că și în interiorul vostru trăiește câte un mic copil ce are nevoie de ceva dulce sau o bucurie puerilă, din când în când.

Dragi copii: Oricâte năzbâtii ați face, nu uitați că părinții sunt acolo să vă iubească și să vă învețe numai de bine. Chiar dacă vă mai ceartă uneori, nu vă supărați pe ei. Și cel mai important, să nu mințiți. Minciuna are picioare scurte!

Nasul îți crește la fiecare miciună, dar adevărul învinge mereu, dacă âi-ai oferi un sfat care să te îndemne să nu minți, cum ar suna?

„Mai bine spui adevărul acum și vei dormi liniștit, decât să se afle mai tărziu și să fii dojenit”… probabil cam așa ar suna.

Din punct de vedere coregrafic, cât de mult te-a provocat poznașul Pinocchio?

Orice rol principal pe care l-am avut a fost o provocare diferită. Ai o responsabilitate mare și multă presiune pe umeri. Pinocchio este o producție foarte frumoasă și solicitantă pentru mine. De ce frumoasă? Copilul din mine se regăsește, într-o oarecare măsură, în caracterul personajului acestei povești. De ce solicitantă? Este de datoria mea ca mesajul acestei reprezentații să treacă de rampa scenei și să ajungă direct la public. Nu vreau să îi încânt cu prestația și execuția mișcărilor, ci îmi doresc enorm ca fiecare spectacol realizat să fie o poveste spusă și înțeleasă bine de toată lumea. Pinocchio nu doar dansează, Pinocchio își spune povestea!

Poți să îmi povestești cea mai haioasă întâmplar din timpul repetițiilor la acest spectacol?

Nu pot spune că am o întâmplare preferată. Dar da, momentele haioase nu lipsesc. Mai uităm coregrafia, ne mai stângăcim, dar consider aceste lucruri normale, cel puțin în primele repetiții. Dar vă garantez, distracția este pe scenă.

Dacă Pinocchio ar spune o minciuncă care ar salva lumea, cum ar suna?

„Banii rezolvă orice problemă.” Sunt momente în care oamenii chiar cred asta, că banii salvează orice situație. Din FERICIRE nu este așa. Sunt lucruri mult mai importante care pot salva lumea. Bunătatea, iubirea și bucuria sunt cele mai importante. Și ele nu costă absolut nimic!

Intervi realizat de Andrada Popa

Foto Facebook Opera Comică pentru Copii