Mai 1954, anunţ redeschiderea cinematografului VERGU cunoscut de multă lume sub numele de cinema MUNCA, Şoseaua Mihai Bravul.

Foste cinematografe bucureştene.

Foto: mai 1954, anunţ redeschiderea cinematografului VERGU cunoscut de multă lume sub numele de cinema MUNCA, Şoseaua Mihai Bravul.

S-a numit cinema VERGULUI în perioada celui de-al doilea război mondial (1941-1943) şi imediat după război (1945-1949, an când se închide), pentru ca să se redeschidă de luni, 3 mai 1954 sub numele de cinema VERGU, cu filmul sovietic „Când trandafirul înfloreşte”, pentru ca din iulie 1954 să apară ca cinema MUNCA.

Clădirea în stil Art Deco a fost ridicată în anul 1939. Constructor a fost Ferdinand JATY.

Capacitate: 228 locuri, iar în anul 1954 după renovare avea 360 de locuri.
Proprietar al sălii de cinematograf a fost N. SICHITIU şi Banca Populară Vergu cu membri cooperatori, muncitori şi funcţionari.
Cinematograful a avut în anii lui de glorie 5 angajaţi.
După 23 august 1944 sala cinematografului Vergu a intrat în permanentă gratuitate la dispoziţia organizaţiilor democrate pentru diferite manifestări politico-culturale.
La 30 iulie 1948 sala intră în exploatarea societăţii de stat Cinex-Film.

Cinematograful apare şi în cărţi de memorii, precum volumul „Bariera Vergului sau viaţa unui băiat de Bucureşti” de Gheorghe Parusi, Editura Compania, Bucureşti, 2009, pag. 84-87, respectiv „…Ateneul era mic şi înghesuit: atât de mic, încât, dacă te aşezai pe la mijlocul sălii, aveai impresia că personajele de pe ecran dau să vină peste tine, iar dacă erau călare, îţi venea să te fereşti în lături, mai ceva ca din faţa Dalilei.Când mă suiam la balcon, era şi mai şi: vedeam filmul de sus în jos şi ieşeam de acolo năuc.”, sau la pag. 80 „…Tot pe acolo, în faţa cinematografului ori în dreptul prăvăliilor, se vânturau ţigăncile cu floricele sau cu seminţe de floarea-soarelui ori de bostan. Nu intrai la film fără cornetul de seminţe, ca să le dai de lucru femeilor de serviciu de la cinematograf în pauza dintre filme.”

de Belkine Gabriel