INTERVIU | Andrei Mihalcea: Valea Iubirii este locul preferat al fiecăruia dintre noi.

Andrei Mihalcea este un artist foarte iubit de micii spectactori ai Operei Comice pentru Copii, iar de această dată au ocazia să îl întâlnească întruchipând un personaj îndrăgit – Erus. Vă invit să îl cunoașteți pe Andrei prin ochii lui Erus și pe Erus prin ochii lui Andrei!

Abia aștept să te văd în rolul lui Erus, cred că te regăsești foarte mult cu acest personaj.

Și eu abia aștept să fiu în pielea unui personaj cu care, cunoscându-l treptat, am ajuns să mă identific… sau să împrumut din calitățile și virtuțile pe care le-a dobândit. Erus este fără îndoială un băiețel obișnuit, cu o dorință atroce de cunoaștere. Pentru mine este un personaj vindecător, pentru că, alături de Erus, am învățat o dată în plus să îmi înving temerile și să mă las ghidat de iubire, dar mai ales… acest personaj mi-a demonstrat că iubirea este cu adevărat cel mai pur sentiment care nu judecă, ridică orice bariere și vindecă orice suflet întristat… puterea sa este magică și, cu riscul de a mă repeta, vindecătoare… Acest spectacol este o adevărată lecție despre sentimente puternice și sincere, despre prietenie, despre locul idilic unde și noi putem locui, dacă lăsăm toate aceste lucruri să se instaleze în ființa noastră. Totodată imprimă clar ideea că noi, toți, cu bune și cu rele, merităm să fim iubiți…

Era să uit și este atât de important… mi se pare incredibil cum o singură frază poate defini atât de bine iubirea și, puterea și efectele ei… ,,cele mai înfricoșătoare ființe au cea mai mare nevoie de iubire”… un sentiment atât de pur are forța de a vindeca și cele mai obscure și triste suflete… care au fost invadate de frică doar pentru că nu au cunoscut cu adevărat iubirea. Este minunat. După fiecare repetiție, toți simțeam o stare de bine și o fericire pe care nu o puteam explica… era doar iubirea… .

Care este cea mai mare calitate a lui Erus?

Cea mai mare calitate a lui Erus este el însuși… consider că această calitatate – Erus ar trebui să o poată dobândi fiecare copil. Este generos, ingenios, răbdător, iubitor, prietenos și are o dorință de neoprit pentru cunoaștere. Este un băiețel ideal, care descoperă în timpul aventurilor sale că toate virtuțile pe care urmărește să le dobândească erau parte din el, însă pentru ca ele să iasă la iveală și să fie conturate, are nevoie de experiențe și prieteni minunați alături… este atât de simplu și de frumos… .

Erus a parcurs deja două călătorii la OCC – anume prin Valea Răbdării și prin cea a Generozității. Ți- a fost greu să construiești acest personaj care are deja o istorie?

Trebuie să mărturisesc faptul că în procesul de contrucție al lui Erus am avut în minte un singur lucru: cum aș putea eu, un om obișnuit, cu defecte și calități, să întruchipez un personaj cu adevărat perfect? Am ajuns la concluzia că cea mai bună variantă este să ridic orice barieră, să fiu curajos și să mă joc.. să recapăt acea inocență de copil care efectiv face aura din jurul capului să reapară… așadar, a fost un proces care a ținut de mine însumi și am dorit foarte tare să fac acest lucru pentru ca personajul să fie cât mai veridic. Sincer, nu m-am gândit deloc la istoria construcției acestui personaj, am luat în calcul doar virtuțile pe care le-a dobândit și m-am jucat… un joc ce pe mine personal m-a îmbogățit enorm!

Cum te-a provocat Erus?

Consider că cea mai mare provocare pe care am întâlnit-o cunoscându-l pe Erus a fost să am curajul să ,,ies din ascunziș și să mă înfățișez așa cum sunt cu adevărat”, precum Spaimă și Teamă. Aceasta este încă o frică pe care acest spectacol mi-a vindecat-o… să fiu cu adevărat eu pe scenă și astfel, ridicând o mare barieră, am dat voie calităților lui Erus să mă îmbogățească.

Spune-mi cum arată Valea Iubirii?

Valea Iubirii este locul preferat al fiecăruia dintre noi. Este un loc unde este nevoie să ne refugiem atunci când suntem triști sau deznădăjduiți. Este, fără îndoială, un adevărat doctor al inimilor, cu o putere magică. Hai și tu… vei observa că nu vei mai vrea să pleci.. acesta era sentimentul nostru după fiecare repetiție!

Ce este iubirea?

Iubirea este fericirea și împlinirea absolută, este cel mai înălțător sentiment… din acest motiv este și atât de greu de explicat… ,,iubirea doar iubește”. Consider că orice om care a cunoscut dragostea adevărată, în orice formă a sa, este unul ,,condamnat” la fericire!

Dacă Erus ar trebui să îi explice unui copil ce înseamnă iubirea, ce i-ar spune?

I-ar spune cu siguranță că este cel mai bun medicament, că învinge absolut orice frică și că orice facem din iubire și cu iubire are un final frumos. I-ar explica de ce ,,mama are atât de multă răbdare cu el”, și l-ar învăța că iubirea poate îmblânzi și cel mai înfricoșător monstru. I-ar explica de asemenea, și că răutatea oamenilor din jur este izvorâta dintr-o lipsă de afecțiune și astfel copilul ar afla cum să acționeze cu astfel de persoane, ,,îi voi privi cu iubire, le voi arăta că iubirea învinge frica, iar ei… toți.. merită să fie iubiți!”.

Cu ce vor pleca spectatorii acasă în urma vizionării acestui spectacol mult așteptat?

Spectatorii nu vor mai vrea să plece… vă spun cu toată sinceritatea. Este un spectacol plin de energie pozitivă și de ideal… este o lume de basm unde fiecare dintre noi ar vrea să trăiască. Și dacă totuși vor fi nevoiți să plece… cu siguranță vor purta un zâmbet larg, de neexplicat și ceva lacrimi în ochi, de neevitat… Este o lecție pentru toate vârstele despre tot ce este mai frumos, mai bun și mai curat pe lume! Hai și tu! E minunat!

Interviu realizat de Andrada Popa

Foto Facebook Opera Comică pentru Copii