Incursiune în cartierul Pantelimon

Strada Girafei nr. 31 (imagine completă)

Din vechiul cartier Pantelimon avem foarte puține mărturii. Sunt câteva fotografii ale lui Dan Vartanian, publicate în 2006 și o altă serie de imagini pe pagina de net „Orașul lui Bucur”, apărute în 2015. În rest – nimic, ceea ce face ca misterul care planează asupra acestui loc de mult dispărut să fie destul de adânc.

Printre imaginile menționate în cea de-a doua sursă se găsește și una care ne prezintă o librărie aflată pe șoseaua Pantelimon nr. 175, la intersecția cu strada Vulpii (numită mai demult str. Petrescu nr. 2):

Fotografia este alb-negru, datând din anul 1969 și suprinde o mamă cu câțiva copii aflați pe treptele de la intrare. Din nefericire, fotograful n-a prins în totalitate clădirea care adăpostea librăria respectivă, ci doar o parte din ea. Șansa a făcut să găsesc un fost locuitor al cartierului, care a fost dispus să mă ajute la reconstituirea ei integrală.

Pentru început, am realizat o schiță a fostei librării:

După cum vedeți, clădirea nu era simetrică, fiind mai lungă pe latura dinspre strada Vulpii. Acolo exista și o ușă care servea atât pentru aprovizionare cât și pentru accesul angajaților. Pe latura dinspre șoseaua Pantelimon, prăvălia avea o firmă, care era mai îngustă decât cea principală, aflată pe colț.

În urma verificării și comparării celorlalte poze din articol, am reconstituit și elementele aflate în stânga și în dreapta magazinului. Iată cum arăta în variantă color:

Ca localizare, Librăria nr. 33 se afla în apropierea fabricii „Electroaparataj”, pe latura opusă, cam la 50 de metri spre periferie. Pe locul ei se găsește acum un bloc cu un magazin Mega Image la parter.

Toate clădirile de pe șoseaua Pantelimon au fost demolate în anul 1974, ecartamentul străzii fiind lărgit la câte 3 benzi pe sens, iar vechile case au fost înlocuite cu blocuri de câte 10 etaje.

* * *

Domnul de care v-am vorbit m-a ajutat apoi să reconstitui și casa în care a locuit, aflată pe strada Girafei nr. 31. Mai întâi, conform obiceiului, am întocmit o schiță numai din linii:

După cum vedeți, strada era în pantă, coborând spre lacul Fundeni. Ea făcea legătura cu strada Albișoarei, care pătrundea în zona Ostrov, o limbă de pământ care avansa în apele lacului. În sens opus, strada Girafei nu ieșea direct în șoseaua Pantelimon, ci se termina în strada Castorului, care avea deschidere spre artera principală a cartierului.

A doua imagine e parțial colorată și se pot vedea pe ea atât casa privită din profil, cât și o salcie pletoasă care creștea în curtea respectivă:

În fine, ultima imagine prezintă un tablou complet al proprietății (casă și curte):

Se poate observa un fapt puțin ciudat – gardul era alcătuit parțial din beton și parțial din scânduri. Omul mi-a explicat motivul – partea de lemn servea ca porți de acces pentru o camionetă pe care o parca în curte, paralel cu strada. Spațiul dintre gard și casă era de aproximativ 2 metri.

L-am rugat apoi să-mi descrie casa văzută din interiorul curții. Iată ce a ieșit:

Era o locuință simplă, cu două camere, având un hol în mijloc. Ușa de la intarre era prevăzută cu geam, iar acoperișul era învelit cu tablă. O mare parte a curții era betonată.

După aceea, l-am rugat pe cetățeanul nostru să-mi descrie și imobilul vecinului din dreapta, aflat la nr. 33, adică puțin mai la vale, către lac. A rezultat următoarea schiță:

De data aceasta, aspectul era mai simplu, curtea având un gard numai din beton, prevăzut cu stâlpi, între care se găseau șipci de lemn (modelul era specific multor locuințe din cartier). În perimetrul acestei curți nu exista nici un copac.

O a doua imagine, parțial color, ne arată casa văzută din profil:

Se observă că la nivelul podului, către stradă, acel triunghi era acoperit cu scânduri. Această dispunere apărea în cazul acoperișurilor așa-numite „într-o singură apă”, cele mai simple și care nu aveau pante laterale.

Ultimul desen, în întregime colorat, este acesta:

Se vede casa de culoare verde ascunsă parțial de gardul din beton, precum și poarta simplă din scânduri vopsite în culoarea vișinei putrede.

Acestă stradă a fost demolată mai târziu, cel mai probabil în 1983, odată cu celelalte artere de circulație care purtau nume de păsări și animale. În locul lor s-au construit blocuri anoste, dar partea care coboară spre lac a rămas până în ziua de azi teren viran.

În final, vă prezint o hartă pe care sunt marcate cele două zone de interes cu cifrele 1 și 2:

Sper să reușesc, cu ajutorul dumneavoastră, al cititorilor, să obțin și alte informații despre vechile case din Pantelimon, pentru a scoate la lumină acestă zonă pitorească de la periferia Capitalei, care a dispărut în noaptea uitării.