INTERVIU | Andreea Soare: Puterea imaginației noastre este nemărginită!

 La mijlocul lunii august, pe 14 și 15, de la ora 20:30 va avea loc premiera Galei de Balet, la Opera Comică pentru Copii. Am sta de vorbă cu unul dintre realizatorii acestui spectacol, cu balerina Andreea Soare și am reușit să descopăr câteva detalii despre ceea ce va urma.

Cu ce provocări a venit regia acestui spectacol pentru tine?

Dorința de a readuce în fața spectatorilor cele mai îndrăgite povești de pe scena mare a Operei Comice pentru Copii a venit cu provocarea realizării unui nou concept – Gala de Balet, care să unească momentele reprezentative într-o nouă poveste. Împreună cu domnul Cătălin Caracaș am creat o nouă lume a personajelor în care Pinocchio și Greierașul sunt protagoniștii. Rămași singuri în atelierul lui Geppetto, cei doi se pun pe șotii și trucuri magice prin care reușesc să încânte spectatorii de fiecare dată cu apariția surprinzătoare a personajelor din spectacole perecum: ,,Alice în Țara Minunilor”, ,,Don Quijote”, ,,Albă ca Zăpada”, ,,Jack și Vrejul de Fasole”, ,,Lumea Păpușilor”, ,,Fetița cu Chibrituri” sau ,,Spărgătorul de Nuci”.

La final de spectacol, care este mesajul cu care ți-ar plăcea ca publicul OCC să plece acasă?

Puterea imaginației noastre este nemărginită! Trebuie doar să avem curajul să visăm!

După cum bine știm, întreaga activitate a Operei Comice pentru Copii s-a mutat în curtea instituției, cât de diferit este să creezi un spectacol în aer liber?

În contextul impus de pandemia COVID19, trebuie să recunosc faptul că un spectacol în aer liber vine atât cu avantaje cât și cu mici dezavantaje pentru realizatori. Deși structura scenei exterioare este una foarte performantă, spectacolele/momentele artistice concepute în interiorul instituției (pentru scena mare, sala Undergrant) trebuie mereu adaptate și modificate în funcție de lumina exterioară și lipsa anumitor echipamente specifice sălilor interioare (exemplul ștăngilor, turnantei). Cu toate acestea, cel mai important este că am reușit să ne reîntâlnim cu spectatorii noștri care ne-au lipsit atât de mult în perioada în care activitățile artistice erau interzise. Acum le simțim din nou energia și reacțiile, le auzim din nou aplauzele, le vedem din nou zâmbetele (chiar și cu masca de protecție) ceea ce reprezintă pentru artiști cea mai mare satisfacție.

Dacă te-aș ruga să faci o descriere a Operei Comice pentru Copii în această perioadă, cum ar suna?

Echipa Operei Comice pentru Copii este una „fantastică” din punctul meu de vedere! Deși știam dăruirea cu care fac tot ceea ce fac în mod obișnuit, în această perioadă mi s-a părut uimitoare viteza cu care s-au adaptat, puterea cu care au luptat pentru a-și ține aproape spectatorii și pentru a le oferi produse culturale de calitate. Opera Comică pentru Copii a demonstrat în această perioadă că are cu adevărat o echipă gata să facă orice este nevoie pentru a aduce zâmbete copiilor chiar și în perioade dificile.   

Ce rol îndeplinește Opera Comică pentru Copii în viața celor mici?

Opera Comică pentru Copii nu este doar o instituție de spectacole pentru cei mici, ci este un univers al copiilor. Este spațiul în care tinerii noștri spectatori pășesc cu drag atât pentru a se bucura de spectacole, cât și pentru a învăța lucruri noi, a experimenta lucruri surprinzătoare!

Coordonezi o întreagă echipă de balerini, cum ai reușit să îi motivezi în aceste luni destul de dificile?

A fost într-adevăr o perioadă dificilă, așa cum sunt sigură că a fost pentru toată lumea, dar speranța că se vor reîntoarce pe scenă, i-a motivat să își păstreze condiția fizică chiar dacă au fost nevoiți să se antreneze acasă. Dorul de emoția pe care ți-o oferă scena și spectatorii, le-a dat putere tuturor să se adapteze.

În final, spune-mi o propoziție care crezi că ar determina publicul să vină la Gala de Balet.

Gala de Balet va aduce pe scenă cele mai îndrăgite personaje din spectacolele de balet ale Operei Comice pentru Copii gata să te surprindă de fiecare dată prin diversitatea și dinamismul lor.

Interviu realizat de Andrada Popa

Foto arhivă personală