Electroputere Craiova – Un Colos Industrial Ajuns La Capăt De Linie

Istoria industriei feroviare pe malul stâng al Jiului a început în 1941. Fabrica a funcționat pe întreaga perioadă a anilor ’40, când s-au reparat numeroase locomotive. Ea a fost cea mai mare din Oltenia. Imediat după ce a trecut din proprietatea lui Nicolae Malaxa în proprietatea statului, comuniştii au investit masiv în ea.

La 1 septembrie 1949 Electroputere Craiova era naționalizată. Inițial, viitorul colos industrial se ocupa de producția de transformatoare, dar și de repararea locomotivelor cu aburi.

Perioada aceasta incipientă, însemnând primul deceniu de existență al Electroputere (1941 – 1951), a fost marcată îndeosebi de repararea după Al Doilea Război Mondial a locomotivelor cu aburi. Procesul de readucere la starea de funcționare a locomotivelor cu aburi era de real interes atât pentru autoritățile de la București, cât și pentru cele de la Moscova. Printre multe alte despăgubiri de război pe care România trebuia să le expedieze în U.R.S.S., se numărau și 490 de locomotive, dar și numeroase alte elemente de material rulant, precum vagoane.

Continuarea pe CFR-Istorie și Cotidian.