Aniversare în stil belcanto la Opera Comică pentru Copii!

Vineri, 24 iulie, Opera Comică pentru Copii i-a făcut un cadou special regizorului Cristian Mihăilescu, cu ocazia zilei de naștere: la reprezentația spectacolului său, opera „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti, artiștii și publicul i-au cântat în cor „La mulți ani!”, oferindu-i încă o dată în dar aplauzele binemeritate.  Cunoscut în țară și în străinătate ca unul dintre cei mai apreciați regizori români din lumea teatrului muzical, maestrul Cristian Mihăilescu este și autor de spectacole dedicate copiilor. La Opera Comică pentru Copii, el nu s-a ferit să adapteze mari titluri de operă pentru publicul tânăr și foarte tânăr, nici să propună interpreților partituri dificile, din diverse perioade ale teatrului liric. În ultima vreme cel puțin el a oferit copiilor titluri clasice ca „Directorul de teatru” de Wolfgang Amadeus Mozart, dar și din zona belcanto-ului italian, gen de operă cunoscut pentru virtuozitatea și tehnica deosebită pe care o solicită interpreților: „Bărbierul din Sevilla” (sau „Figaro, Figaro, Figaro”, cum apare pe afișul OCC) de Gioachino Rossini și „Cenușăreasa” de același compozitor. Din aceeași categorie face parte și una dintre cele mai longevive producții ale teatrului (premiera: 10 martie 2014), „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti. În plus, de-a lungul timpului, maestrul Cristian Mihăilescu a adus și alte lucrări în acest stil pe scena OCC, adaptări ale unor opere de Donizetti sau Rossini.  

După cum s-a văzut în spectacolul „Don Pasquale”, maestrul Cristian Mihăilescu are talentul de a transforma mari lucrări de operă, pe care le-am putea considera accesibile doar unui public matur, în adevărate bijuterii ale teatrului pentru copii. El intuiește în primul rând care sunt cele mai bune metode de a atrage atenția celor mici: mici poante, aluzii la jocurile și preocupările lor, elemente burlești desprinse din teatrul de stradă italian (commedia dell’arte), aducerea în contemporan a subiectului. Se inspiră uneori și din efecte comice folosite în desenele animate și mai ales folosește tot arsenalul de efecte speciale al unui teatru, de la proiecții gigantice și jocuri de lumini la zborul interpreților pe deasupra spectatorilor. În al doilea rând, maestrul Cristian Mihăilescu are darul de a păstra intact mesajul compozitorului și al lucrării, de a contura ferm caracteristicile personajelor, de a nu știrbi frumusețea operelor sau operetelor cărora le dă dimensiune scenică.

Spectacolul „Don Pasquale” reflectă toate calitățile prezentate mai sus. Personajele sunt transportate în zilele noastre și astfel sunt ridiculizați mondenii de azi, iar povestea se concentrează pe transmiterea unor mesaje simple și de valoare: fiecare vârstă trebuie să-și respecte… limitele și iubirea adevărată învinge întotdeauna. Toate personajele sunt portretizate într-un chip comic, potrivit caracterului lor: bătrânul Don Pasquale, care se crede încă în putere, este alimentat constant cu medicamente de către doctorul Malatesta, un veritabil vânzător de iluzii medicale și sentimentale, un șarlatan care-și găsește fericirea prin farsele sale. Cuplul Ernesto – Norina este format dintr-un etern îndrăgostit și o femme fatale, iar cei trei copii care gravitează în jurul tuturor ajutându-i pe cei care se iubesc sunt de fapt o nouă generație, poate mai matură decât… maturii din poveste. 

După cum se poate observa, cadoul Operei Comice pentru Copii oferit regizorului Cristian Mihăilescu, spectacolul „Don Pasquale”, care a consemnat și debutul sopranei Daniela Cârstea, aplaudată pentru vocea sa puternică și siguranța cu care a abordat rolul Norina, nu a fost întâmplător. El reprezintă un sumar al stilului regizoral al maestrului și, datorită calităților sale, este un spectacol care a fost și este apreciat de mai multe generații de spectatori. În plus, „Don Pasquale” este o producție de care se pot bucura și copiii, și adulții deoarece conține câte ceva pentru fiecare și reprezintă o întâlnire prețioasă cu una dintre cele mai importante lucrări de operă în stilul belcanto din lume.

Articol scris de Iulia Toea Mureșan