81 de ani de la un eveniment de maximă importanță în istoria CFR. Un eveniment care a lăsat moștenire anumite simboluri care dăinuie și astăzi !
CEFERIADA din 10 iunie 1939 a fost organizată pentru a pune un semn de recunoaștere evenimentului fondator al transportului feroviar din ţara noastră , inaugurarea liniei Bucureşti-Giurgiu în 1869.
CEFERIADA s-a desfășurat pe stadionul CFR din cartierul feroviar Giulești din București. Stadionul CFR din Giulești se afla chiar la 10 iunie 1939 în ziua inaugurării, construcția acestuia începând în 1936. La inaugurarea stadionului (parte a CEFERIADEI) au participat conducătorul României de atunci, regele Carol al II-lea, viitorul rege Mihai, premierul României Armand Călinescu, prințul Paul al Greciei, Secretarul General al Uniunii Internaționale a Căilor Ferate, directori ai căilor ferate din Franța, Germania, Anglia, Italia, Belgia, Elveția, Iugoslavia și alți sute de diplomați. Sub privirile tuturor, peste 3500 de CFR-iști alături de zeci de care alegorice au defilat pe stadionul CFR pentru a marca 7 decenii de la inaugurarea liniei CFR București-Giurgiu.
CEFERIADA a durat 3 zile și 3 nopți
Chiar pe lângă zidul stadionului CFR (unde astăzi regăsim revizia Basarab același tren care inaugura linia București-Giurgiu în 1869 trecea la 10 iunie 1939 în timpul festivităților. În acele zile de sărbătoare, căci CEFERIADA a durat 3 zile și 3 nopți, Direcţia Poştelor a emis şase timbre aniversare având ca tematică activitatea căilor ferate. (timbrele originale se află în arhiva CFR- Istorie și cotidian și veți găsi o fotografie cu acestea pe grupul nostru).
Un alt martor al CEFERIADEI îl reprezintă Muzeul Căilor Ferate Române chiar dacă astăzi îl găsim „3 linii și 2 macaze mai încolo” și puțin schimbat. Astfel, tot la 10 iunie se inagurează Muzeul CFR aflat la acea vreme tot în apropierea stadionului CFR-Grant. Se regăseau aici multe exponate, vehicule feroviare care reliefau vastitatea și puterea CFR. Din păcate, din cauza bombardamentelor din 1944 din nordul Bucureștiului care au afectat foarte grav complexul feroviar, Muzeul CFR a fost distrus. La 9 ani după aceste bombardamente, Muzeul CFR a fost redeschis în locația pe care o regăsim și astăzi-Gara de Nord. Despre stadionul CFR-Giulești din fericire acesta a scăpat miraculos de la distrugerea totală a bombardamentelor din 44 dar din păcate anul trecut a fost demolat total pentru a face loc unui stadion modern, conform standardelor actuale deși după umila noastră părere acesta trebuia păstrat fiind SINGURUL STADION INTERBELIC care mai exista în România, un monument istoric.
Rămân amintirile care nu sunt deloc puține în cei 81 de ani de existență, imaginile, videoclipurile și multe altele
La sfârșitul festivităților de pe stadionul CFR, Regele Carol al II-lea s-a deplasat pentru a pune piatra de temelie a PALATULUI CFR-actual Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Palat CFR pe care nu a mai apucat să îl vadă finalizat. Tot spre seară Corul CFR a susținut un concert în fața oficialităților.
Calea ferată este un punct strategic și, cităm, “o izbândă a tehnicii”
Așadar, CEFERIADA- o sărbătoare majoră în acele zile care s-a întins pe mai mult de 3 zile și 3 nopți conform istoricilor a marcat 7 decenii de la inaugurarea liniei București-Giurgiu, prima de pe teritoriul de atunci al României. CEFERIADA, înainte de a fi o sărbătoare mare este un punct de referință în istoria României și al Căilor Ferate Române. Este un eveniment care a subliniat importanța căilor ferate în cadrul segmentului socio-politico-economic al unei țări , importanță care dăinuie indiferent de perioada istorică. Pentru că da, calea ferată este un punct strategic și, cităm, “o izbândă a tehnicii”.
Sursa foto 1: M.S. Regele Carol al II-lea, Măria Sa, Prințul Mihai Mare Voevod de Alba Iulia și A.S.R. Prințul Paul al Greciei pe stadionul CFR în timpul Ceferiadei 1939, historia.ro
Sursa: CFR- Istorie și cotidian