CFR- Istorie și cotidian ANGHEL SALIGNY

ANGHEL SALIGNY- PIONIER AL TEHNICII MONDIALE, ÎNTEMEIETOR AL INGINERIEI ROMÂNEȘTI

Astăzi îl comemorăm pe inginerul și membrul de seamă al Academiei Române, Anghel Saligny. O figură marcantă a mediului ingineresc și academic care a lăsat o moștenire inestimabilă Căilor Ferate Române.

Anghel Saligny s-a născut la 19 aprilie 1854. Este unul din întemeietorii ingineriei românești, un pionier în proiectarea și construcția podurilor și silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat.

Opera inginerească este una de mare anvergură și inestimabilă printre cele mai cunoscute lucrări fiind desigur complexul de poduri de la Cernavodă, complex care deși nu pare a fost finalizat în doar 5 ani ! Anghel Saligny a garantat calitatea lucrării cu viața sa, la primul drum pe pod acesta stând chiar sub cu o șalupă sub privirile regelui Carol I . Pe pod între timp treceau nu mai mult de 15 locomotive grele! Calitatea s-a dovedit și atunci dar și acum la 125 de ani când Podul de la Cernavodă dăinuie în inima Bărăganului. La vremea respectivă, era cel mai lung pod din Europa şi al treilea ca lungime din întreaga lume!

Anghel Saligny a fost un membru marcant al Academiei Române, președinte al acestei instituții, director general al Căilor Ferate Române- CFR între 1895-1911, ministru al lucrărilor publice. A ocupat de asemenea numeroase alte funcții.

Pe plan feroviar Anghel Saligny a lăsat o inestimabilă moștenire pe lângă complexul de la Cernavodă. Acesta a proiectat liniile ferate Adjud-Târgu Ocna și Bârlad-Vaslui-Iași. A lucrat de asemenea sub conducerea profesorului G. Mehrtens, la construcţia căii ferate Cottbus-Frankfurt pe Oder şi, sub conducerea lui Gh. Duca (în perioada 1877 – 1879), la construcţia căii ferate Ploieşti-Predeal. A construit și gara Târgu-Ocna.

Sursa foto portret și complex de poduri Cernavodă: Arhivă Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța

Sursa foto gara CFR Târgu-Ocna: Imperial War Museum

Sursa: CFR- Istorie și cotidian