Bombardamentul din 4 aprilie 1944. Bucureştiul a rămas câteva zile fără apă, gaze şi electricitate

La 4 aprilie 1944, o flotă aeriană anglo-americană, a traversat Dunărea şi a lovit Bucureştiul la ora prinzului.  Rezultatul a fost unul catastrofal 2994 morţi precum și mii de case care au dispărut de pe fața pământului ca urmare a exploziilor.

Primul covor de bombe a căzut în perimetrul Gării de Nord. Astfel, Gara şi casele ceferiştilor din împrejurimi au fost grav avariate. Instituţii precum: Universitatea, Facultateade Arhitectură, Banca de Credit Român, Azilul Elena Doamna, au devenit de nerecunoscut. Cartierele Gara de Nord, pînă-n Calea Victoriei, Grant, Griviţa, Giuleşti, Triaj, Chitila, au suferit pagube enorme, morţii fiind îngropaţi într-o margine a Cimitirului Calvin.

Întreaga instalaţie de apă a capitalei a fost grav avariată, conducta de mare presiune responsabilă pentru circulatia gazelor naturale în Bucureşti a fost lovită si ea. În incinta uzinei electrice Grozăveşti, principala uzină de alimentare cu electricitate a Bucureştiului, au căzut nu mai putin de  11 bombe.

Priveliștea e sfârșietoare. Se mai dezgroapă încă morți. Se mai aud vaiete de sub dărămături

Generalul Constantin Sănătescu nota în Jurnal: „La ora 13,40 se suna alarma. Au venit 250 de avioane anglo-americanecare au bombardat Capitala timp de o oră şi jumătate, făcând stricăciuni apreciabile în cartierele Cotroceni, Griviţa şi Gara de Nord”

Scriitorul Mihail Sebastian nota în Jurnal: ”Ieri după-amiază am fost în cartierul Grivița. De la gară la bulevardul Basarab, nici o casă, niciuna- nu a scăpat neatinsă. Priveliștea e sfârșietoare. Se mai dezgroapă încă morți. Se mai aud vaiete de sub dărămături. La un colț de stradă trei femei boceau, cu țipete ascuțite, rupându-și părul, sfâșâindu-și hainele, un cadavru carbonizat scos tocmai atunci de sub moluz”