Antena de pe dealul Arsenalului

Antena de pe dealul Arsenalului (dealul Spirii) se vedea capăt de perspectivă din câteva străzi ale cartierului, aflate chiar şi la distanţe considerabile față de amplasamentul ei.
Una dintre rarele imagini cu str. Vânători şi fronturile sale complete de clădiri a fost realizată de fotograful Paul Filip, care a locuit o perioadă, până la demolare, pe această stradă, la nr. 27 (nu apare în poză, ar fi urmat după blocul al cărui calcan se vede în extremitatea stângă a pozei).
Toate imobilele din Vânători, vizibile în fotografie, au dispărut în mod gratuit, nefiind în plan construirea altor clădiri pe aceste loturi. Zona ar fi devenit cel mult un spaţiu subordonat blocurilor cu ministere din bd. Libertăţii.

Revenind la imaginea veche, aceasta cuprinde trei clădiri masive cu apartamente, două dintre ele aflate pe str. Vânători (nr. 6 şi 25), care ar fi putut fi păstrate chiar şi în spiritul regimului; am întâlnit mai multe exemple de locuinţe colective vechi ce au fost ocolite de demolări. Un al treilea bloc, al cărui spate se vede în depărtare, imediat la dreapta antenei, era blocul midernist din str. Bateriilor nr. 19, aflat lângă intrările G-ral Ghenea, Lt. Iuliu Roşca şi Tigrului, de la poalele dealului.

 

foto: Paul Filip

Din colecţia personală a echipei Cartierul Uranus