Povestea uitată a lui Liviu Cornel Babeș, eroul-martir care și-a dat foc pe pârtia din Brașov pentru a protesta față de regimul comunist

O celebră vorbă a lui Andre Malraux spune că tragedia morții este aceea de a-ți transforma viața în destin. Omul-torță, eroul-martir al Brașovului, Liviu Cornel Babeș avea 47 de ani, era maistru la Trustul de Prefabricate, pictor și scultor amator, atunci când, cu fix 31 de ani în urmă, și-a dat foc pe Pârtia Bradu cu o canistră de benzină în semn de protest față de regimul comunist.

Etelka Babeș, soția sa, nu a uitat nicio clipă de cel care i-a fost alături. Și astăzi se gândește la el în timp ce îi admiră tablourile din casă, încercând să găsească în gestul său un sens, o alinare, o mângâiere.

Într-un apartament din Brașov, la ultimul etaj al unui imobil, cu părul grizonat și privirea blândă. Așa am găsit-o pe Etelka Babeș, într-o vineri de dimineață de sfârșit de iarnă, în timp ce căuta prin sertare fotografiile cu soțul său.

La 31 de ani distanță crede că sacrificiul lui Cornel Babeș a fost în zadar și în fiecare an, în luna martie, retrăiește amintirile dureroase ce compun ziua de 2 martie.

Babeș își săruta soția în fiecare dimineață

Îi pregătise pachetul cu gustarea și cafeaua, iar obiceiul lui Cornel era să-și sărute soția în fiecare dimineață înainte să plece la muncă. În ziua de 2 martie nu s-a întâmplat la fel, Etelka l-a condus până la ușă, iar când să închidă, bărbatul a făcut câțiva pași înapoi și a sărutat-o de parcă i-ar fi simțit mâhnirea în suflet.

Foto: Cornel Liviu Babeș, Etelka Babeș, fiica lor Gabriela și mama Etelkăi

Continuarea aici.