Parc depou Bucuresti Triaj

 

#DA177 ( parc depou Bucuresti Triaj )

Aceasta locomotiva a fost utilizata ca parte din procesul de automatizare, electronizare si mecanizare a statiei de Triaj de la Videle. La inceputul anilor ’80, Institutul de Cercetari si Proiectari Tehnologice in Transporturi ( ICPTT ) si Caile Ferate Romane au dezvoltat un proiect, care se numea ” Insula Cibernetica Videle „.

Acest proiect includea realizarea unui triaj automatizat, asistat de calculatoare de proces si realizarea operatiunilor de manevra-triere si prelucrare a vagoanelor de marfa complet automatizat. Asadar, incepand cu anul 1982, statia a fost dotata cu sistem de centralizare electronica si sisteme de actionari electromecanice, dezvoltate in colaborare cu Intreprinderea Electronica, iar incepand cu anul 1983, acestea au realizat un echipament robot, care a fost montat pe locomotiva din imagine.

Acest echipament presupunea realizarea tuturor comenzilor din posturile de conducere, pe care le-ar fi realizat un mecanic de locomotiva, iar principiul de actionare era prin radio emisie-receptie. Comanda acestei locomotive se facea din turnul de control al statiei de triaj, de catre operatorul de bloc, asistat de un mecanic de locomotiva autorizat.

Acolo, locomotiva DA-177 a functionat pana in anul 1989, cand i-a fost demontat echipamentul robot si a functionat in continuare, ca o locomotiva obisnuita de serie. In anul 1997, dupa expirarea resursei de exploatare a fost retrasa din serviciu si ulterior casata, chiar in locul in care era mandria ingineriei romanesti : in statia de Triaj Videle.

Locomotive comandate prin dispozitiv robot de la distanta se gasesc astazi in exploatare, in incinta C.S. Galati si in cadrul catorva intreprinderi miniere care detin locomotive de manevra. Toate aceste proiecte au la baza sistemul devoltat de ICPTT in 1983.

Sursa> George Adrian