Vechiul Hotel Tranzit, fostă glorie interbelică i-au fost distruse cupola și celelalte ornamente de acoperiș care se încăpățânau să supraviețuiască. Cum s-a ajuns aici?

[MAȘINA TIMPULUI] Ce-a mai rămas din Cartierul Uranus, zonă distrusă masiv în anii ’80 de regimul Ceaușescu pentru construirea Casei Poporului și a noului centru civic, se năruie fără să-i pese cuiva. Exemplu: vechiul Hotel Tranzit, fostă glorie interbelică, abandonat de ani buni, a primit o lovitură grea: i-au fost distruse cupola și celelalte ornamente de acoperiș care se încăpățânau să supraviețuiască. Cum s-a ajuns aici?

► HOTELUL. Ridicat la finalul anilor ’20 – începutul anilor ’30 pe strada Poliției nr. 4 (Miliției în perioada comunistă) colț cu strada Brutus, lângă Circul Sidoli, hotelul a fost unul dintre vârfurile art deco ale zonei, clădire înaltă, cu o cupolă remarcabilă pe colț. Pentru un hotel de cartier din acea vreme, avea confort sporit: două paturi în fiecare cameră, chiuvetă individuală și acces la balcon pentru camerele de la ultimul etaj.

► EVOLUȚII. După naționalizarea din 1948-1950, hotelul trece în proprietatea statului și e redenumit Tranzit, transformat apoi în cămin al Universității București, dedicat studenților la Facultatea de Drept. În anii ’80 clădirea scapă la limită de demolările ceaușiste pentru blocurile de pe Splaiul Independenței, care se opresc la două clădiri distanță de ea, ridicate pe locul fostului Circ Sidoli. Se află în prezent într-o enclavă supraviețuitoare din vechiul cartier, delimitată de Splai, bulevardul Libertății și bulevardul Națiunile Unite.

► POST-1989. Căminul studențesc intră în paragină în anii ’90, foștii locatari își amintesc cum mirosea a mucegai și totul era învechit în lipsa investițiilor relevante pentru modernizare și igienizare. După 1995 se pare că imobilul deja nu mai e locuit iar în anii 2000 starea de degradare se accentuează. La începutul anilor 2010 apare un proiect de renovare/restaurare dar din motive necunoscute nu e finalizat vreodată, doar se înlocuiesc incomplet niște pereți. În prezent clădirea arată mai rău ca oricând, e pericol public cu seismic înalt și e locuită ilegal, a ars ce a rămas din mobilier iar cel mai recent, ornamentele de acoperiș au fost distruse.

O călătorie cu Mașina Timpului pe o perioadă mai mică de doi ani, aprilie 2018 – ianuarie 2020, arată degradarea accelerată a fostului Hotel Tranzit. Încă un exemplu de nepăsare din partea autorităților sectorului 5 în primul rând, care nu s-au interesat de soarta clădirii. Comunitatea locală e oricum imună la distrugerea patrimoniului vechi, așa că fostul hotel pare a avea soarta pecetluită. În tot acest timp, primarul sectorului 5, Daniel Florea (PSD), își face branding personal pe bani publici. Lucrurile care contează!