Stiati ca avem un roman aproape necunoscut in tara desi la Los Angeles, pe celebrul Walk of Fame al Hollywood-ului, o stea ii poarta numele?

Stiati ca avem un roman aproape necunoscut in tara desi la Los Angeles, pe celebrul Walk of Fame al Hollywood-ului, o stea ii poarta numele, desi tablourile sale sunt expuse in muzee de prestigiu din spatiul european si american, desi locul sau era printre cei mai ilustri romani asemeni lui Constantin Brancusi, Eugen Ionescu, Mircea Eliade sau Elvira Popescu?

Acum 120 de ani se nastea Jean Negulescu unul dintre cineastii romani cu o consistenta cariera internationala care desi si-a coagulat toate fortele pe altarul filmului a gasit de cuviinta sa nu renunte la meseria de pictor, cea prin care s-a remarat pentru prima data in istorie cand a realizat portretul lui George Enescu, fiind cercetas voluntar la Crucea Rosie in Primul Razboi Mondial.

Marele Enescu este impresionat de micul Negulescu si ii cumpara tabloul cu pricina alimentand visul sau de a deveni pictor. Viata avea insa alte planuri cu tanarul Negulescu. Pacat ca din planurile pe care istoria le avea pentru Jean Negulescu, notorietatea in propria tara nu era printre ele. In pofida acestei realitati, in 1990 cand Uniunea Cineastilor din Romania ii confera titlul de Membru de Onoare, iar Negulescu se emotioneaza, nu din curtoazie ci direct din inima, nu dintr-o atitudine protocolara, ci din postura superioara de a se fi nascut roman, declarandu-se profund magulit si recunoscator. Ramane doar sa ne intrebam daca fantoma lui George Enescu il acompania pe Jean Negulescu atunci cand Romania il accepta in sfarsit in sanul valorilor sale.