PIAȚA AMZEI

[PIAȚA AMZEI] Despre evoluția spațiului urban al Pieței Amzei se vorbește prea puțin, așa că hai să abordăm locul ăsta din apropierea Pieței Romane și să vedem cum s-a schimbat de-a lungul epocilor.

→ HALELE. Inițial, Piața Amzei a fost definită în a doua parte a secolului 19 de niște hale de piață din fier forjat și sticlă, similare cu cele de la Piața Mare (azi Piața Unirii), înconjurate de case negustorești. Sunt vizibile într-o aeriană dinainte de 1920. Locul a devenit un pol al comerțului pentru ceea ce la vremea respectivă era o zonă spre Bariera Mogoșoaiei, limita nordică a Bucureștiului (azi Piața Victoriei).

La nivelul anilor ’30, odată cu avântul modernismului și cu generarea spațiilor urbane ample, aerisite, halele de la Amzei au început să fie percepute ca insalubre, sursă de mizerie și poluare. Au fost deființate la mijlocul deceniului, odată cu majoritatea celor de la Piața Unirii. Pe locul vechilor construcții a apărut în Piața Amzei o clădire art deco emblematică: Teatrul Comunal, alternativ Primăria Galbenă.

→ PRIMĂRIA GALBENĂ. După Marea Unire din 1918 Bucureștiul a fost împărțit în 4 sectoare: I (Galben), II (Negru), III (Albastru) și IV (Verde). Noul edificiu din Piața Amzei încorpora Primăria Sectorului I Galben dar includea și bibliotecă/sală de consiliu, judecătorii, stare civilă, serviciu financiar și, cel mai important, o sală mare de teatru.

În 1950, odată cu reorganizarea administrativă a capitalei, au apărut 8 raioane pe model sovietic. Fosta Primărie Galbenă a devenit Sfatul Popular al Raionului 30 Decembrie, denumit așa după Ziua Republicii (abdicarea regelui Mihai pe 30 decembrie 1947 și proclamarea Republicii Populare Române). În anii ’50-’60 sala de teatru a fost folosită de Teatrul Național București (TNB) ca Sala Studio, până la construirea noului sediu TNB de la Piața Universității, în anii ’70. TNB își pierduse sediul inițial de pe Calea Victoriei, ridicat în 1852, după bombardamentele germane din august 1944. În prezent, vechea Primărie Galbenă adăpostește Direcția de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 1 și Teatrul „Ion Creangă”.

 

→ PREZENT. Deși în ultimul deceniu Piața Amzei a fost reconfigurată și refuncționalizată iar vechea Primărie Galbenă a fost renovată (nu la modul cel mai fericit) și a căpătat iar o esplanadă generoasă unde au apărut cafenele și terase, nimic nu amintește de vechile hale și de caracterul comercial tradițional al acestei zone. Da, zona a fost reactivată pietonal și recreațional, dar istoria s-a șters aproape în întregime.