Caruselul magic al Crăciunului la Opera Comică pentru Copii

Anul acesta, târgul tradițional de Crăciun din Calea Giulești nr. 16, organizat de Opera Comică pentru Copii, ne prezintă un carusel magic de jocuri și surprize în perioada 29 noiembrie – 15 ianuarie. Evenimentul stă sub semnul… „scrisorii”, dar nu este vorba doar de scrisoarea către Moș Crăciun, ci mai ales despre mesajele care ajung de la părinte la copil și cele ale copilului către părinte. Această discuție scrisă între generații reprezintă de fapt transmiterea valorilor perene care ne unesc ca specie, prin cultură. De altfel, Opera Comică pentru Copii a lansat o campanie unică, „Scrisoare către copilul meu”, în care părinții își pot așterne gândurile de azi pentru tinerii în care se vor transforma copiii lor peste ani. Opera Comică pentru Copii le păstrează scrisoarea și aceasta le va fi returnată părinților și copiilor pentru a retrăi cu emoție clipele trecute. 

Târgul „Poveste de Crăciun” sau caruselul magic din curtea Operei Comice pentru Copii cuprinde atracții interesante, care se pot găsi numai aici: un patinoar și un derdeluș dedicate exclusiv copiilor, un spațiu de joacă în care cei mici pot crea oameni de zăpadă uriași din perne colorate și se pot îmbulgări cu mingiuțe de pluș, căsuța spiridușilor sau sania lui Moș Crăciun, un carusel adevărat, așa cum aveau și bunicii noștri. Moșul nu poate lipsi de la acest târg, iar el este prezent în Salonul Mozart al Operei Comice pentru Copii în fiecare sâmbătă și duminică, între orele 13.00-16.00 și 19.00-21.00.

Pentru organizatorii Târgului „Poveste de Crăciun” de la Opera Comică pentru Copii sărbătorile de iarnă sunt un prilej de a petrece cu familia, așa că în această perioadă sunt programate cele mai frumoase spectacole pentru întreaga familie din repertoriul teatrului. Nu lipsește baletul tradițional „Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski, în adaptarea coregrafică a lui Cătălin Caracaș după montarea Tildei Urseanu și cea originală, semnată de Marius Petipa și Lev Ivanov. În plus, o altă tradiție a teatrelor lirice, opera „Hänsel și Gretel” de Engebert Humperdinck, în regia lui Cristian Mihăilescu, operă compusă în anul 1893 și prezentată cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În datele de 19, 20 și 21 decembrie, toți copiii sunt invitați împreună cu familiile și prietenii lor acasă la marea soprană Felicia Filip, adică în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, la spectacolul „Crăciunul Feliciei”. Alături de soprana de talie internațională Felicia Filip și invitații săi spectatorii vor parcurge cu ajutorul muzicii drumul artistic al unui copil ajuns astăzi manager al Operei Comice pentru Copii și vor avea parte de numeroase surprize. Programul lunii decembrie se încheie în zilele de 28 și 29 cu patru reprezentații ale unuia dintre cele mai îndrăgite musicaluri, „Sunetul muzicii”, creație a regizorului și coregrafului Răzvan Mazilu. 

Târgul „Poveste de Crăciun” de la Opera Comică pentru Copii nu conține numai ingredientele unui târg de Crăciun așa cum vedem în această perioadă peste tot prin București și prin țară. Prin jocuri, foarte multe ateliere de creație și spectacole, „Poveste de Crăciun” oferă publicului un carusel de imagini și sentimente, adesea o reproducere fidelă a unor tradiții care trebuie să ajungă mai departe în viitor. Așa cum muzica clasică și baletul sunt nemuritoare, și cele mai frumoase sărbători trebuie să rămână în memoria copiilor pentru a fi transmise generațiilor viitoare. Acest pachet de Crăciun este, dacă vreți, scrisoarea către viitor a artiștilor Operei Comice pentru Copii către copiii din public. 

Iulia Toea Mureșan