Magie neagră la Opera Comică pentru Copii

Cine ar putea crede că magia neagră poate fi… comică? Dar e un fapt dovedit, din nou, la evenimentul de toamnă al Operei Comice pentru Copii:„Noaptea vrăjitoarelor”! Rețeta este simplă: se aduc vrăjitoare de peste mări și țări, sunt găzduite în sălile teatrului de pe Calea Giulești din București, sunt scoase din lada de zestre păpuși care de care mai ciudate, iar copiii sunt chemați și, ca prin farmec, sosesc la ceas de seară pentru a face cunoștință cu personaje ciudate timp de trei nopți consecutive. Anul acesta, organizatorii acestui sabat au decorat ca de obicei sălile și culoarele Operei Comice pentru Copii pe gustul invitaților, adică în tonul sărbătorii celtice Halloween și, pe lângă vrăjitoare au adus și alte personaje înfricoșătoare, dar la fel de simpatice. Participanții la petrecerea babelor cloanțe au fost îndemnați să parcurgă un drum întunecat și periculos, conduși de vampiri prin coridoarele sinistre asunse sub clădirea teatrului, fiind la fiecare colț puși să-și testeze curajul. Copiii și însoțitorii lor și-au început călătoria spre Sala Jocurilor și a Jucăriilor – tărâmul de vis promis la finalul acestei aventuri, în fața clădirii Operei Comice pentru Copii, unde au fost întâmpinați de doi uriași mâncători de oameni. Acești uriași au venit tocmai din povestea „Jack și vrejul de fasole” și drept vorbind n-au mâncat pe nimeni deoarece erau în bătaia unui tir continuu cu baloane de săpun. Neputând astfel să se apropie de copii au preferat doar să stea de vorbă cu cei mici și să facă poze. 

În foaierul Operei Comice pentru Copii, trupa de muzică veche Truverii, alcătuită din vrăjitori și vrăjitoare, i-a întâmpinat pe vizitatorii evenimentului cu mai multe incantații și cântece magice din Europa celor mai vechi timpuri. Au reușit astfel să aducă la viață mai mulți vampiri înțelepți care, prin puterea hipnozei i-au atras pe copii, părinți și bunici în lumea tenebrelor către cele mai adânci și înspăimântătoare catacombe. Ademeniți în căsuța de turtă dulce a vrăjitoarei din opera „Hänsel și Gretel”, copiii au fost prinși de aceasta, care le-a cântat și i-a vrăjit. Apoi au cunoscut un fulg de nea din baletul „Spărgătorul de nuci” care fusese transformat în… zombie. Scăpați de vrăjitoare, care a fost împinsă în cuptor și reușind să iasă din camera blestemată în care era închis fulgul de nea, călătorii s-au întâlnit cu un echipaj de pirați sângeroși conduși de celebrul Hook din musicalul „Peter Pan”. Toată lumea cunoaște faptul că temutul Hook și oamenii lui au un singur dușman care îi poate răpune – Crocodilul și poate fi învins numai pe Scena Mare a Operei Comice pentru Copii. Atras de strigătele vizitatorilor teatrului, Crocodilul a apărut alături de ei pe scenă, și-a cântat aria și i-a alungat pe pirați în aplauzele tuturor.

Călătoria către Tărâmul Jocurilor prin acest hățiș înțesat de pericole era însă departe de final. Copiii și cei care-i însoțeau au ajuns în magazia de costume a teatrului unde, printr-o formulă magică secretă personajele prind viață. Unul dintre acestea, Marele Dregător din opera „Motanul încălțat”, cel mai cumplit lup care s-a văzut vreodată i-a speriat teribil pe toți cei prezenți, s-a speriat chiar și pe el însuși! Călătorii au pătruns mai departe într-o lume subterană plină de paianjeni și insecte veninoase, unde fantome ale unor instrumentiști de altădată i-au întâmpinat cu frânturi de cântece bizare. După parcurgerea acestui labirint de tuneluri din care nu se știa dacă mai scăpase cineva vreodată, pe ale cărui cărări au întâlnit și un om de știință nebun care se juca prea mult cu electricitatea, participanții la călătorie s-au trezit chiar în mijlocul poveștii „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici”, unde au putut asista la scena când Regina o otrăvește pe Albă ca Zăpada. Realizând însă că este vorba doar despre un fragment din spectacolul de balet al Operei Comice pentru Copii, călătorii noștri nu s-au lăsat intimidați, au aplaudat momentul artistic și le-a fost dezvăluită astfel calea către Sala Jocurilor și Jucăriilor, adică Sala UnderGrant a teatrului. Acolo au putut fi găsite și încercate jucării și jocuri pentru toate vârstele copilăriei. 

Întregul parcurs organizat de Opera Comică pentru Copii în cadrul evenimentului anual „Noaptea vrăjitoarelor” are menirea de a-i învăța pe cei mici mai multe aspecte din culisele unui teatru necunoscute spectatorilor într-un mod antrenant și distractiv. Prin magie, neagră dacă vreți, ei află ce se ascunde în culise, unde sunt depozitate decorurile și costumele, cum arată un machiaj profesionist de aproape și cum poate fi păcălit ochiul cu ajutorul tehnologiei. „Noaptea vrăjitoarelor” e o excursie magică plină de răspunsuri în legătură cu secretele scenei de teatru.

Iulia Toea Mureșan