„Enescu și muzica franceză” la Opera Comică pentru Copii

Cel de-al doilea concert din cadrul Festivalului „Enescu pentru Copii” – organizat de Opera Comică pentru Copii în parteneriat cu Festivalul Internațional „George Enescu” – a dezvăluit spectatorilor tineri și foarte tineri, sâmbătă, 7 septembrie mai multe bijuterii muzicale. Din nou, orchestra Operei Comice pentru Copii și-a demonstrat capacitatea de a aborda cu ușurință un repertoriu variat, prin interpretarea în acest concert a unor lucrări de mare finețe precum „Preludiu la după-amiaza unui faun” de Claude Debussy sau „Bolero” de Maurice Ravel, iar pianiștii teatrului și-au arătat încă o dată virtuozitatea și sensibilitatea cu lucrări ca „Bourée” de George Enescu (Marius Groza) și Arabesque nr.1 de Claude Debussy (Abel Corban). O prezență specială în cadrul concertului a fost soprana Raluca Oprea care a interpretat liedurile „Aux demoiselles paresseuses d’écrire a leurs amis” și „Changeons propos, c’est trop chanté d’amour” din ciclul „Șapte cântece pe versuri de Clement Marot” de George Enescu. De la reproșul galant, în același timp ironic din „Aux demoiselles…” la atmosfera unui cântec de pahar ca „Changeons propos…”, soprana Raluca Oprea a traversat cu mare talent și umor numeroase nuanțe muzicale, dar mai ales actoricești. 

Din program nu puteau lipsi fragmente din cele două rapsodii ale compozitorului George Enescu, în interpretarea efervescentă a orchestrei de cameră a Operei Comice pentru Copii, iar întâlnirea dintre Enescu și muzica franceză a reprezentat o provocare și pentru publicul adult. Asocierea între lucrări ale compozitorului român și cele ale marilor compozitori francezi, printre care și Georges Bizet, ne-a îndemnat la reflecție: cât din creația lui Enescu se datorează influenței impresionismului muzical și tradiției muzicale franceze în general?

La fel ca la finalul primei săptămâni de festival, când a avut loc concertul „Viața lui Beethoven”, dirijorii Alexandru Ilie și Gheorghe Iliuță au selectat din creația marilor compozitori, prezentă și în Festivalul mare „Enescu”, fragmente ușor de asimilat și de reținut pentru copii, iar maestrul regizor Cristian Mihăilescu le-a însoțit cu explicații, în dialog cu publicul.  Astfel mini-festivalul „Enescu pentru Copii” încearcă să devină o oglindă a evenimentului muzical al anului, Festivalul Internațional „George Enescu”. „Enescu pentru Copii” nu își propune numai să-i apropie pe cei mici de marea Muzică, ci și să le stimuleze inteligența și imaginația prin ea, cu ajutorul exemplelor sonore și cerându-le constant părerea. Următoarele două concerte care au loc în Salonul Mozart al Operei Comice pentru Copii, „Poemul simfonic pe înțelesul copiilor” (14, 15 septembrie) și „Clasic și Romantic” (21, 22 septembrie) extrag din creația universală fragmente esențiale pentru educația muzicală timpurie a fiecărui viitor meloman, semnate de compozitori precum Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Liszt, Giuseppe Verdi sau Piotr Ilici Ceaikovski.

Iulia Toea Mureșan