Concert de excepție la Opera Comică pentru Copii în Festivalul Internațional „George Enescu”

În ultima zi a lunii august, Opera Comică pentru Copii în parteneriat cu Festivalul Internațional „George Enescu” au dat startul unei manifestări în premieră mondială: Festivalul „Enescu al copiilor”. Prin Festivalul „Enescu al Copiilor”, pe parcursul lunii septembrie, mai precis la fiecare final de săptămână, copiii se pot bucura și ei de capodopere ale muzicii culte, selectate special pentru a le stârni interesul față de marile creații muzicale ale tuturor timpurilor. 

Primul concert din Festivalul „Enescu al copiilor” a avut loc sâmbătă, 31 august, de la ora 11.30 și a fost dedicat personalității creatoare a compozitorului Ludwig van Beethoven. În Salonul „Mozart” al Operei Comice pentru Copii, amenajat pentru concerte camerale și spectacole de operă de mici dimensiuni, copiii însoțiți de părinți au putut asculta fragmente din cele mai importante lucrări ale „Titanului de la Bonn” la concertul „Viața lui Beethoven”. Orchestra de cameră a Operei Comice pentru Copii, sub conducerea dirijorului Gheorghe Iliuță, a oferit publicului o lecție de muzică alcătuită din cele mai frumoase teme beethoveniene din simfoniile I, III, V, VI, IX, uvertura „Leonora III” sau Concertul de pian nr. 3. Gazda evenimentului, regizorul de operă Cristian Mihăilescu a vorbit despre creația lui Beethoven, însoțind fiecare lucrare cu mici detalii din viața compozitorului sau cu anecdote biografice. Împreună cu pianiștii soliști Abel Corban și Marius Groza, orchestra a ilustrat prin exemple câteva dintre calitățile muzicale ale lucrărilor prezentate, continuând astfel modelul concertelor – lecție din repertoriul Operei Comice pentru Copii. 

Întâlnirea extraordinară cu muzica lui Beethoven de la Opera Comică pentru Copii a avut anumite calități care lipsesc în general celor din alte săli de concert. În primul rând, în Salonul Mozart al acestui teatru publicul face parte adesea din spectacol, fiind foarte aproape de interpreți (cântăreți, actori sau instrumentiști). Acest fapt facilitează participarea directă a spectatorului, reacții sincere din partea sa vizavi de interpretare, dar aici se creează și o atmosferă de familie, de salon de cultură. La concertul „Viața lui Beethoven”, Orchestra Operei Comice pentru Copii a primit publicul cu energie și dragoste, demonstrând la fiecare piesă bucuria specială de a interpreta creația beethoveniană. Cei doi pianiști soliști ai concertului, Abel Corban și Marius Groza au redat cu sensibilitate pagini celebre ca „Für Elise” sau Sonata Lunii, iar din orchestră s-au evidențiat micile solo-uri de la flaut, oboi și clarinet, forța și siguranța sunetelor la violoncel și contrabas, determinarea ansamblului de a rivaliza prin precizie și sentiment cu marile formații simfonice. 

Concertul „Viața lui Beethoven” a reprezentat o experiență de excepție și pentru spectatorii maturi, nu numai pentru copii, deoarece orchestra, fiind la același nivel cu publicul, oferă spectatorului posibilitatea unei audiții speciale, el având ocazia să decupeze din ansamblu anumite sonorități, să descopere detalii muzicale noi.

Pe parcursul lunii septembrie, tinerii artiști instrumentiști ai Operei Comice pentru Copii vor avea prilejul de a susține și alte concerte-lecție în cadrul Festivalului „Enescu al copiilor”: „Enescu și muzica franceză” (7, 8 septembrie), „Poemul simfonic pe înțelesul copiilor” (14, 15 septembrie) și „Clasic și romantic” (21, 22 septembrie). Întregul program muzical selectat de dirijorii Alexandru Ilie și Gheorghe Iliuță reprezintă o oglindă a marilor concerte din Festivalul Internațional „George Enescu”, o miniatură a acestuia destinată micilor spectatori cu scopul de a-i atrage spre marea muzică. 

Iulia Toea – Mureșan