Statuie de nobil dac în București

statuie vreau un dac in Bucuresti

Statuie de nobil dac în București la MNIR

 

În ciuda vechii istorii a românilor, din cele peste 100 de statui de dac din Forumul Traian niciuna nu se află în zilele noastre în România. Statuile care nu s-au pierdut în vreme se află astăzi în marile muzee din Europa, Israel și SUA. Într-un act de civism,  AICC (Asociația Identitate Culturală Contemporană) a întins românilor de pretutindeni o mână de ajutor și a demarat  campania ”Să-i aducem pe daci acasă!„

Cu pași mărunți reprezentați de colecții de fotografii, inițial un site și o aplicație, s-a ajuns la accentul proiectului, care a devenit o adevărată  mișcare ideatică în acțiune: replica unei statui de nobil dac din Florența la no în țară. Sub sloganul ”Vreau un dac în București, echipa AICC s-a mobilizat transformând o idee, un vis, în realitate.

statuie de nobil dac mnir

Vreau un dac în București!” O inițiativă despre și pentru popor

 

Forul lui Traian a fost realizat între anii 107-117 d.Hr de către Apolodor din Damasc și se întinde pe o suprafață de 275.000m2.  În centrul pieței se înalță statuia din bronz aurit a lui Traian, iar pe margini era o galerie decorată cu busturi de daci, printre care și cel al lui Decebal. În Basilica Ulpia se aflau statui ale oamenilor de seama și trofee de război, iar lângă aceasta se înalță Columna Traiană. S-au contorizat, cu aproximație, peste 100 de statui de daci, răspândite acum în întreaga lume.

Deși statuile, originale sau replică, sunt răspândite în muzee de pretutindeni, România nu poseda o astfel de comoară istorica. Aici a intervenit Asociația Identitate Culturală Contemporană și a luat măsuri în această direcție, creând replica statuii de nobil dac, aflată în original în Florența. În plus, Asociația a amplasat statui reprezentând bust de nobil dac în cele mai importante aeroporturi din România, Otopeni și Cluj, punând în artă măiestria artistului Ion Bolocan.

Statui de dac în aeroporturile Henri Coandă – Otopeni și Avram Iancu – Cluj Napoca

 

În aeroportul Otopeni, pe culoarul de sosiri, a fost amplasat în data de 13 Septembrie 2017 un bust de dac. Un an mai târziu, în noiembrie 2018, AICC, în parteneriat cu alte două entități clujene cu preocupări culturale, amplasa statuia regelui Decebal pe culoarul aeroportului Avram Iancu din Cluj.

Nobil dac în București

florin pirlea statuie de mobil dac

Acesta a fost doar o parte din demersul de a evidenția identitatea culturală românească în context european,  pentru a aduce în atenția publicului conștiința originii noastre.  A fost, într-un fel, temelia pentru amplasarea replicii statuii de nobil dac după modelul celei din Giardano di Boboli din Florența. Statuia ce a servit drept model este realizată din porfir roșu, brațele și chipul sunt din marmură albă și are o înălțime de 2,2 metri la care se adaugă soclul de aproximativ 2 metri înălțime.  

Pentru realizarea replicii, AICC a contactat Galleria Pietro Bazzanti & Figlio,  costurile fiind acoperite de donații și de contribuția asociației. Prestigiul și calitatea execuției operelor de artă, atât originale cât și replici, și îndeplinirea criteriilor de selecție fac firească colaborarea cu această instituție.

Proiectul a beneficiat de susținerea instituțională a Academiei Române și a Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” și a fost dus la bun sfârșit exclusiv pe baze non-guvernamentale.

 

Un popor mai bogat, un fragment de istorie în capitală

Florin Pirlea si Leornard Velcescu

Statuia a fost realizată, adusă în București, iar acum se află, temporar,  în holul Muzeului Național de Istorie, loc în care se află și replică a Columnei lui Traian. Statuia nobilului dac urmează a fi amplasată pe bulevardul Bulevardul Dacia (bulevard cu denumire simbolică),  în București. Statuia ce se află acum la MNIR este realizată din marmură de o culoare care  se aseamănă cu portfirul roșu, materialul originalului din Florența. 

Importanța amplasării statuilor depășește aspectul estetic, decorativ. Statuile aduc în atenția și în prezentul românilor valorile culturii și accentuează importanța istoriei noastre ca popor. După cum spunea Nicolae Bălcescu, „Istoria este cea dintâi carte a unei naţii. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul”.

 

Despre Asociația Identitate Culturală Contemporană

Asociația Identitate Culturală Contemporană a fost înființată  din dorința de a promova identitatea culturală românească în context european, prin informații validate științific. Evenimentele organizate de către asociație au caracter identitar, istoric.

Echipa Asociației Identitate Culturală Contemporană:

Membri promotori proiect ”Vreau un dac în București”

Mioara Iacob, Marina Oprea , Cristi Călin, Alexandru Dumitrescu,Viorel Marian, Ioan Costei, Ion M. Ioniță, Alexandru Voiculescu, Ștefan Vasiliță, Andrei Diaconescu, Cantemir Mambet, Sorin Suba, prof dr. Cornel Ionescu, Alexandru Cioflan, Bogdan Cioflan, Ciprian Ghioaca, Mihai Tudorancea, Ștefan Marian, Andrei Badea, Bogdan Radu

Coordonatori Proiecte:

Oana Cerchia, Mihai Floroiu, Laura-Alexandra Ostafe.

Consiliul Stiintific:  

Dr. Leonard Velcescu, Prof. Univ. Dr. Alexandru Barnea, Prof. Univ. Dr. Constantin C. Petolescu,  Prof. Univ. Dr. Cristian Troncotă, Dr. Liviu Țăranu, Dr. Constantin Corneanu, Prof. Univ. Dr. Sergiu Musteață, Dr. Ion Constantin

Membri de onoare:

Theo Nissim (CEO Gemini Solutions) și Monica Pîrlea.

 

Președinte  Executiv: Florin Pîrlea