Poveștile copilăriei călătoresc prin țară cu Opera Comică pentru Copii

– „Fetița cu chibrituri” la Galați, în Festivalul Internațional de Animație „Gulliver” –

 

De câțiva ani, Opera Comică pentru Copii desfășoară o activitate meritorie, aceea de a aduce în marile orașe ale țării poveștile copilăriei prin muzică și dans, fiind singurul teatru pentru copii cu profil operă (inclusiv operetă, musical, concert) și balet. Marți, 14 mai, una dintre cele mai frumoase, în același timp triste povești scrise vreodată, „Fetița cu chibrituri” a ajuns la Galați, în cadrul Festivalului Internațional „Gulliver”. Aflat la cea de-a XXVII-a ediție, Festivalul Internațional de Animație „Gulliver” de la Galați are în program în perioada 13-18 mai zeci de spectacole din România și țări precum Turcia, Portugalia, Republica Moldova, Israel, Vietnam, Italia. Printre acestea, la secțiunea „Spectacole pentru întreaga familie”, s-a aflat și baletul „Fetița cu chibrituri” de la Opera Comică pentru Copii, creat de coregrafa Corina Dumitrescu.

Pentru publicul din Galați, copii și maturi deopotrivă, „Fetița cu chibrituri” a reprezentat o experiență deosebită față de vizionarea altor spectacole prezente în festival, majoritatea de teatru de păpuși și marionete. În sala arhiplină a Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galați, sute de spectatori, copii, părinți, bunici au putut urmări o poveste spusă cu ajutorul dansului, mai frumoasă decât cea care a inspirat-o, „Fetița cu chibrituri” de Hans Christian Andersen! În spectacolul „Fetița cu chibrituri” de la Opera Comică pentru Copii finalul este de un optimism fermecător: fetița își reîntâlnește bunica, pe care o privește ca pe un spirit al Soarelui și câștigă prietenia tuturor ființelor din jurul său, pe care le cucerește prin bunătate și candoare. Creatoarea spectacolului, Corina Dumitrescu a transformat visele fetiței din poveste în viziuni magice, scene încântătoare, pline de poezie, redate cu sensibilitate de balerinii Operei Comice pentru Copii. Astfel, la reprezentația de la Galați spectatorii au privit cu uimire, nemișcați, scenele de stradă în care trecătorii fac cunoștință cu Fetița, în care sunt descrise prin mișcare fațetele fiecărui personaj în parte, scenele înduioșătoare dintre aceasta și bunica ei, o lume miraculoasă a gâzelor, farmecul dansurilor din saloanele nobililor exprimate printr-un vals în care Fetița se visează cuprinsă. Pentru a reda toate aceste imagini, coregrafa Corina Dumitrescu a creat un amestec organic de dans neoclasic cu mișcări de dans contemporan, cu accent asupra gesturilor (definitorii pentru personaje) și cu mici momente de acrobație (Fetița plonjează și este susținută în aer de către ansamblu). Toate acestea sunt doar câteva compoziții vizuale de vis care au purtat mare parte din public în transă prin înlănțuirea lor pe parcursul spectacolului. „Fetița cu chibrituri” conține și numeroase elemente comice, care au făcut deliciul copiilor, printre care apariția Furnicii, cea a Gărgăriței, lupta insectelor cu Fluturele Cap de Mort, Gâsca jumulită de la festin care capătă viață și e urmărită de cei care vor s-o mănânce. Aceste reprezentări au stârnit râsetele și aplauzele celor mici.

O altă calitate importantă a spectacolului „Fetița cu chibrituri”, observată atât de publicul de la București, cât și de cel de la Galați este simplitatea decorurilor și costumelor, care lasă loc liber imaginației copiilor și – de ce nu? – visării. Scenografa Bogdana Pascal a conceput costume cu elemente definitorii pentru fiecare personaj în parte, în linii simple, fără a forța impresia unei anumite epoci sau a unui anumit spațiu geografic. Ideea de iarnă – rece – frig e susținută de imaginile video, dar și de siluetele unor clădiri desenate în manieră expresionistă. Scenografia lasă impresia de spațiu larg, prezența vântului creează o atmosferă înghețată în care personajele ies în relief ca singurele obiecte capabile de a emana căldură.

Toată magia spectacolului „Fetița cu chibrituri” de la Opera Comică pentru Copii, primită de publicul din Galați cu o bucurie specială, ca pe ceva delicat și neprețuit nu este posibilă fără energia motrice a interpreților. Chiar dacă spectacolul datează din anul 2015, nu și-a pierdut nicio clipă prospețimea, fiind mereu însuflețit de pasiunea celor care îl interpretează, iar acest lucru ajunge în sală la copii, la însoțitorii lor, la cei care poate îl revăd. La finalul acestei luni, Opera Comică pentru Copii are programate alte câteva reprezentații ale spectacolului „Fetița cu chibrituri”, la Sala Mare a teatrului, fiecare dintre ele reprezentând o ocazie de a trăi bucuria și optimismul pe care le degajă această producție.

„Fetița cu chibrituri” nu este singura poveste minunată a Operei Comice pentru Copii care se dezvăluie publicului din alte orașe. Teatrul efectuează adesea turnee cu spectacolele sale și, până acum, artiștii săi au spus povești și la Giurgiu, Brașov, Târgoviște, Sibiu, Buzău, Arad și în alte localități din țară. Călătoria continuă și sigur spectacole precum „Fetița cu chibrituri” vor oferi bucurie cât mai multor copii de peste tot.

 

Iulia Toea – Mureșan