Povești în pijamale la Opera Comică pentru Copii

-premieră: „Carnavalul animalelor” de Camille Saint-Saëns-

Sâmbătă, 25 mai, la Opera Comică pentru Copii a avut loc o petrecere în pijamale la care s-au spus povești cu tâlc, povești muzicale. A fost premiera spectacolului „Carnavalul animalelor” (pe muzica lui Camille Saint-Saëns), creație a regizoarei Elena Morar. A fost o adevărată petrecere în pijamale deoarece regizoarea a imaginat spațiul de joc ca pe dormitorul unui copil căruia părinții îi spun povești înainte de culcare. Pentru ca „visul cu ochii deschiși” să fie realitate, scenografa Diana Nistor a transformat Salonul „Mozart” al Operei Comice pentru Copii într-un dormitor în care toată lumea ascultă muzica lui Saint-Saëns și visează. Cele trei personaje din scenariu, artiștii instrumentiști, dirijorul sunt îmbrăcați în pijamale și par că se pregătesc de culcare, dar de fapt visează împreună cu publicul poveștile din spectacol. Spațiul fiecărei povești este sugerat de proiecții pe fundal, iar adesea instrumentiștii participă ca personaje în fabulele prezentate.

Alternanța între text și muzică, jocul cu publicul, introducerea unor efecte precum ploaia de baloane de săpun din spectacolul „Carnavalul animalelor” creează o atmosferă vie, în același timp amuzantă pentru cei mai mici dintre spectatori. Astfel, copilul din scenariu și spectatorii fac cunoștință cu cele 14 părți ale suitei „Carnavalul animalelor” de Camille Saint-Saëns, compusă sub formă de glumă muzicală în anul 1886. Suita prezintă descrieri prin muzică ale unei adevărate menajerii formată din leu, găini, măgari, țestoase, elefant, canguri, pești, diverse păsări la care se adaugă… fosile și doi pianiști. Pentru a explica celor mici prezența muzicală a acestor animale, Elena Morar a introdus între fragmentele lucrării povești scurte și fabule din patrimoniul universal, ale căror personaje sunt interpretate de actorii care creează rolurile Mama, Tatăl și Copilul. „Se spune că, observând lumea animalelor, o putem înțelege mai bine pe cea a oamenilor și putem deveni mai creativi, mai curajoși și mai buni. Visând cu ochii deschiși și crezând în povești reușim să facem din viața noastră o poveste care merită trăită din plin”, spune Elena Morar, care a creat pentru cei trei protagoniști ai spectacolului „Carnavalul animalelor” o partitură dificilă, fiecare actor fiind solicitat să interpreteze cca 10 roluri într-o singură reprezentație.

Carnavalul animalelor a devenit una dintre lucrările de referință în cadrul concertelor educative pentru copii prin accesibilitatea și valoarea incontestabilă a unora dintre momentele suitei (să amintim doar celebrul solo de violoncel din Lebăda), considerate adevărate bijuterii muzicale universale”, remarcă dirijorul Gheorghe Iliuță. Întâlnirea cu această muzică sugestivă prin viziunea regizorală a Elenei Morar și cu ajutorul interpretării comice a celor trei protagoniști ai spectacolului face din noua producție de la Salonul „Mozart” al Operei Comice pentru Copii o alegere bună pentru părinții care vor să-i introducă pe micuți în lumea muzicii simfonice.

Premiera spectacolului „Carnavalul animalelor” a marcat și startul Festivalului Opera Copiilor, manifestare de amploare organizată de Opera Comică pentru Copii. Evenimentul conține anul acesta zeci de reprezentații, gale extraordinare și, ca de obicei, în curtea teatrului, un parc de distracții unic.

  Iulia Toea Mureșan