Opera Comică pentru Copii cu Directorul la Iași

Directorul de teatru a plecat la Iași unde marți, 21 mai, la Ateneul Național a avut loc o audiție pentru cei mai buni cântăreți din țară. S-au prezentat candidați unul și unul, printre aceștia Doamna de Inimă și Doamna Sunet de Argint, două dive ale muzicii de operă care au reușit să impresioneze comisia alcătuită din Signor Vogelsang, directorul nostru și măscăriciul Buffo. După cum probabil unii dintre dumneavoastră v-ați dat seama este vorba despre spectacolul „Directorul de teatru” de la Opera Comică pentru Copii, creat de maestrul Cristian Mihăilescu pe muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart. Regizorul a transformat opera într-un act a lui Mozart într-o comedie spumoasă, în care toate personajele au doza lor de nebunie artistică, adică un orgoliu fără limite, fiecare manifestat altfel. Dacă în lucrarea originală directorul trebuie să aleagă doar între cele două dive menționate, în spectacolul de la Opera Comică pentru Copii la audiție participă și alți soliști, unul mai simpatic decât altul: un cuplu de îndrăgostiți care nu pot cânta decât împreună, Papagena și Papageno din opera „Flautul fermecat” de Mozart, un tenor care nu e îndeajuns de… buzat, Monostatos din aceeași operă și o vecină a teatrului care nu suportă sunetele acute și vrea să cânte cu orice preț. Cu asemenea concurenți, sigur că se declanșează un scandal între cele două dive, susținute, una de către director, cealaltă de către bufon, care ajung și ei să se șicaneze, audiția sfârșindu-se cu o bătaie generală. Finalul acestei istorii comice este pozitiv, toți participanții sunt acceptați în trupa nouă condusă de directorul de teatru.

Regizorul Cristian Mihăilescu a introdus în spectacol multe procedee comice, făcându-l astfel accesibil pentru copii și extrem de comic pentru publicul matur. Gaguri, reacții surpriză ale personajelor, încurcături simpatice, acțiuni care conduc către un umor al absurdului, toate alcătuiesc arsenalul comic al spectacolului. Sigur că acest gen de producție artistică nu poate fi îndeplinită fără talentul actoricesc al interpreților. La Iași, spectatorii i-au putut asculta pe cântăreții Gjergji Mani (Directorul), Oana Șerban (Doamna de Inimă), Daniela Cârstea (Doamna Sunet de Argint), Raluca Oprea (Marcellina), Andrei Mihalcea (Pedrillo, Monostatos), Virginia Stamate (Papagena), Fang Shuang (Papageno) și Adrian Rădulescu (Bufonul). Aceștia au fost acompaniați de un grup cameral format din membri ai orchestrei Operei Comice pentru Copii, condus de către dirijorul Gheorghe Iliuță. Fiecare reprezentație a spectacolului „Directorul de teatru” se bucură de participarea magicianului Bogdan Muntean care execută două numere close up.

Spectacolul „Directorul de teatru” de la Opera Comică pentru Copii este o lucrare satirică la adresa lumii artelor spectacolului, dar și o lecție despre urâciunea invidiei și a orgoliului între oameni care slujesc aceeași cauză și acestea sunt motivele pentru care se adresează tuturor tipurilor de public. Copiii găsesc în el personaje simpatice și trag învățăminte care cu siguranță le vor fi de folos în viață, iar cei maturi descoperă cât de amuzante, dar și urâte sunt anumite defecte ale noastre. Directorul de teatru se întoarce la București după prestația sa în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului Operelor Independente, care propune în perioada 20-24 mai producții inedite de operă de la teatrele muzicale din România.

Iulia Toea-Mureșan