Glasuri de îngeri și bucuria cântecului la Gala Cantus Mundi de la Festivalul Opera Copiilor

Sunt foarte tineri, frumoși, talentați și au un singur scop: să ne bucure prin muzică. Sâmbătă, 25 mai, de la ora 19.00, glasurile copiilor de la corurile Cantus Mundi au răsunat în Grand Arena OCC la Festivalul Opera Copiilor. A fost o zi dedicată tuturor celor care vor să cânte, deoarece încă de la ora 14.00 vizitatorii arenei au putut participa la un atelier de muzică sub coordonarea profesorilor din cadrul proiectului Cantus Mundi. Copiii din public au învățat notele muzicale cu ajutorul unor tuburi colorate, au făcut vocalize împreună și tot felul de exerciții pentru voce, adică s-au jucat de-a muzica. Printre profesori s-a aflat și cântăreața de jazz Irina Sârbu, care i-a ajutat să deprindă câteva ritmuri specifice acestui gen.

Începând cu ora 19.00, zece coruri de copii cu glasuri îngerești au apărut pe scenă cu lucrări din diverse zone muzicale la Gala Cantus Mundi. Spectatorii prezenți în Grand Arena din curtea Operei Comice pentru Copii (câteva sute de copii și adulți) i-au răsplătit pe coriști cu aplauze și adesea i-au acompaniat cu vocea, mai ales la piesele de proveniență folclorică.

La Gala Cantus Mundi din cadrul Festivalului Opera Copiilor au participat mai multe formații corale de copii, care au uimit prin sinceritatea și credința cu care au interpretat piesele alese de îndrumătorii lor. Au fost prezente corurile „Sunete vesele”, „Trop Trop”, „Happy”, „Vocea copilăriei”, „Biserica Albastră”, „Zbor de fluturi” și „Floare la ureche”, „Allegra”, „Consonance”, „Cor cu dor”.  Copiii de pe scena Grand Arena s-au dovedit a fi artiști profesioniști, repertoriul lor incluzând, pe lângă piese dedicate corurilor de copii și lucrări de muzică sacră sau lucrări contemporane. Ei au știut să-și adapteze vocea și prezența scenică pentru fiecare piesă în parte, potrivindu-și starea și gesturile cu muzica și cuvintele. Au transmis astfel publicului nu numai mesajul (vesel sau trist) al pieselor interpretate, ci și bucuria de a cânta, libertatea și fericirea pe care muzica o oferă atât artistului, cât și publicului. Finalul Galei Cantus Mundi a însemnat prezența pe scenă a peste 250 de coriști, micii artiști fiind îndrumați de dirijorul Cezar Verlan. Împreună au interpretat câteva piese, iar concertul s-a încheiat cu Imnul Cantus Mundi. Această gală fost un eveniment extraordinar în cadrul Festivalului Opera Copiilor deoarece reprezintă o promisiune, aceea că muzica pentru cor nu este un gen al secolelor trecute, ci tradiția ei poate fi dusă cu succes mai departe de către copiii noștri.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România. Cu ajutorul personalului specializat, copii de peste tot din țară, indiferent de profilul școlii în care învață, sunt ajutați prin muzică să socializeze și să depășească orice obstacol produs de discriminare sau lipsă de toleranță. Programul a fost inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și este derulat prin activitatea  membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 8 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a creat peste 1.200 de coruri. 43.000 de copii alături de dirijorii lor participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, necesare pentru revitalizarea societății noastre.

Gala Cantus Mundi a fost doar unul dintre evenimentele de amploare din cadrul Festivalului Opera Copiilor. Festivalul aduce și alte seri de gală: primul spectacol de magie al Operei Comice pentru Copii, OCC Magic Show, cu participarea extraordinară a magicianului Bogdan Muntean (31 mai); Gala de balet a concursului Bucharest Dance Competition, aflat la prima ediție, dedicat tinerilor și foarte tinerilor dansatori (9 iunie) și, nu în ultimul rând, concertul „Muzica desenelor animate” (15 iunie), unde vor putea fi ascultate hituri din filme celebre de animație în interpretarea artiștilor Operei Comice pentru Copii. Până la mijlocul lunii iunie, la sediul Operei Comice pentru Copii din Calea Giulești nr. 16 sunt așteptați mii de spectatori dornici de distracție la târgul organizat în curtea teatrului, dar și de educație, festivalul având în program zeci de reprezentații și atracții de toate felurile, de la un impresionant Aventura Park la o expoziție de fluturi, ateliere de creativitate, proiecții de filme și jocuri care stimulează inteligența.

Iulia Toea Mureșan