Spotlight Festival – Adevăr sau provocare?

credits: Spotlight Festival

 

Când spui lumină, închide ochii!

În mintea ta pot apărea două imagini: fie albul cald, lumina soarelui, fie albul rece, albastru, al lunii. Ambele tablouri au un fundament comun: ochii închiși. Întunericul.

Exact ca în viață, lumina se vede în cele mai adânci și întunecate colțuri ale inimii.

In order for the light to shine so brightly,
the darkness must be present.

(Sir Francis Bacon)[1]

Spotlight Festival face mai mult decât atât: provoacă lumina la spectacolul culorilor.

Cu ochii deschiși, cu răsuflarea tăiată, Bucureștiul a asistat amuțit la cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional al Luminii, care a avut loc weekendul acesta. Directorul artistic și curatorul acestui eveniment este Jean-François Zurawik, directorul și producătorul Fête des Lumières –Lyon, din 2005 și până în prezent. Tema aleasă a fost EuropeLights și și-a propus să creeze un cadru de identitate europeană pentru fiecare țară participantă.

credits: Daniel Oprea
Mindscape Studio

 

Într-un interviu în care povestește despre experiența pregătitoare a festivalului, Jean-François Zurawik mărturisea că „cea mai mare provocare e să găsești instalația potrivită și artistul potrivit care își poate prezenta creația în locul potrivit.” Atunci când cele trei se întâlnesc (unealta, omul și locul), atunci magia începe.

[2]

Astfel, lumina a devenit mai mult decât o unealtă prin care să înlături întunericul. A devenit o provocare pentru mulți dintre cei prezenți. Provocarea de a lua parte la magie. Deși poate părea paradoxal, întunericul te învață să vezi mai mult decât o face lumina, iar aceasta din urmă te poate face să visezi mai mult decât întunericul. Pentru că visul se transpune în imaginație și în stimulii unei creativități care poate da naștere emoțiilor celor mai ascunse. În întuneric și în lumină.

credits: Cristi MitreaDaniel OpreaPetru IvuDorel Naste
Mindscape Studio

 

Dar, așa cum mărturisea Herman Melville despre alb, despre lumină („dincolo de toată această acumulare de asocieri, cu tot ceea ce este plăcut și onorabil și sublim, în adâncul ideii acestei nuanțe (alb) pândește ceva eluziv, care stârnește în suflet mai multă panică decât roșul înfricoșător al sângelui”[3]), există un paralelism antagonic între cele două stări gemene ale luminii. „Grație legăturii cu lumina, albul și-a fixat rădăcini profunde în psihicul omenesc și, așa ca tot ceea ce este divin, este capabil să inspire în același timp venerație și să insufle teroare în inima omenească.”[4]

Lumina a întrebat: „Adevăr sau provocare?”

Culorile au spus „provocare”.

Și așa s-a născut Spotlight.

De la albul infinit al lui Rodin, până la perioada albastră a lui Picasso și galbenul-solar al lui Van Gogh, Spotlight Festival a creat tablouri imense de culoare care, în loc de pânza șevaletului, au folosit cele mai expresive clădiri ale Bucureștiului, având în spate artiști desăvârșiți care au făcut pastel din lumină și culoare:

Festival of Lights Art Collective / Daniel Margraf (Germania)
Mindscape Studio (România)
TILT (Franța)
Tom Brânduș / Sylenz Media (România)
360 Revolution (România)
On Screen (România)
Les Ateliers Nomads (România)
Birgit Zander / Daniel Bandke (Germania)
EDU (România)
Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată)
Radu Ignat (România)
Darklight Studio (Spania)
Hermes Mangialardo (Italia)
KEDR Visuals (Rusia)
Multiscalar (Germania)
Skgmedia (China)
Zara Pasfield (Australia)
Festival of Lights Art Collective / Christopher Noelle (Germania)
Sébastien Lefèvre (Franța)
MotionLab (România)
OGE Creative Group (Israel)

 

[1] „Pentru ca lumina să strălucească aprins, întunericul trebuie să existe.” Sir Francis Bacon
[2] http://spotlightfestival.ro/?fbclid=IwAR0q6853WM3oQflShKObMt9UqK4QUPaVv-zxZBqlXSY98kNPZKnYJedb24A#home
[3] „Moby Dick”, Herman Melville, Cap. 42 „Albul balenei”
[4] „Culorile și viața lor secretă”, Kassia St. Clair, pag. 41