CU VIOARA PRINTRE VISE | Interviu cu Anca Sinaci

„Îmi place să văd un film bun, îmi place să bricolez, îmi place să beau o cafea bună la o terasă cu priveliște.”

Anca Sinaci și vioara ei sunt prietene de-o viață. Instrumentul o ajută să trăiască printre acorduri care-i vibrează cu sufletul. Armonia din existența ei și armoniile din concert își dau mâna și se rotesc amețitor, până când se așează cuminți într-o liniște caldă, aceea care vine lângă profesionist, după spectacol, și îi relaxează mintea și inima.

Când s-a produs declicul pentru tine, momentul în care ai știut că viața ta va fi dedicată muzicii?

Nu cred că a fost un moment anume…pur si simplu am iubit muzica de când mă știu, iar la 5 ani am început să studiez pianul, mai mult în joacă. La 7 ani, am început vioara.

Ce are vioara deosebit, față de alte instrumente? De ce ai ales-o?

Crescând într-un mediu muzical, părinții mei fiind în corul operei, am fost de mică atrasă de sonoritatea orchestrei și, vioara fiind primadona, alegerea a fost simplă.

Timpul e cel care hotărăște, când devine realitate, ceea ce-ți propui?

Ar fi simplu ca atingerea țelurilor să fie doar o chestiune de timp… sunt multe variabile, iar pe lângă multă muncă și, uneori, renunțări, mai ai nevoie și de șansă.

Ce faci când nu mai poți?

Nu am atins niciodată această limită, în care să spun ,,nu mai pot”.

Ce muzică ascultau părinții tăi?

Îmi aduc aminte de muzica rock ascultată la maxim de tata pe pick-up

Poți asculta muzică, fără să fii critică?

Da, dar nu muzică clasică.

Ai fost tentată vreodată să renunți? Cât e de greu să nu te abați din drum?

Uneori e greu, dar dacă ești conștient că și parcurgerea drumului este la fel de importantă ca țelul în sine, atunci te bucuri de fiecare moment și provocare.

Cum ești înainte de un concert?

Nu am ritualuri anume, dar există o pregătire mentală care mă poartă în starea de concert.

Piața de consum a muzicii, are termen de expirare?

Cred că sunt tipuri de muzică pentru consum și altele, mai complexe, care necesită un anumit efort intelectual pentru înțelegerea lor. Așadar, de toate, pentru toți. Cred că expiră muzica de proastă calitate, cea sezonieră, cea superficială, da, cu siguranță.

Ce îți place să faci, în afară de muzică?

Îmi place să văd un film bun, îmi place să bricolez, îmi place să beau o cafea bună la o terasă cu priveliște.

Cum simți sala din fosă?

E interesant cât de bine poți să simți sala din fosă. Freamătul, nerăbdarea, energia… chiar se simt!

    Anca Sinaci este absolventă a Universității de Muzică din București, la clasa profesorului Daniel Podlovschi. Între 2008-2017, a fost membră a Orchestrei Române de Tineret, alături de care a susținut concerte pe cele mai mari scene ale lumii, cu soliști de renume. Atrasă de jazz și sonorități alternative, a înființat, alățuri de sotul ei, violoncelistul Radu Sinaci, duo-ul de jazz Playthoven. Apoi, au susținut concerte în țară și străinătate, au participat la festivaluri și au dus peste tot în lume, pasiunea pentru muzică. Din 2017, Anca este doctorand în cadrul Universității de Muzică din București, lucrând la o cercetare cu titlul: ,,Violonistica în jazz”. Tot din 2017, este angajată a Operei Comice pentru Copii.

Interviu realizat de Dana Macsim