Interviu Manuela Mureșan: „Când asculți pe Bach, vezi cum se înfiripă Dumnezeu.”

Manuela Mureșan e o adevărată poezie. Sensibilă, hotărâtă, vizionară, ea știe că apropierea de Divinitate o poate face prin muzică. Vorbește despre împliniri, nu despre renunțări și are o putere irezistibilă de a seduce sunetele oboiului.

„Sunt foarte încântată de alegerea făcută. Oboiul are un sunet minunat și merită toate eforturile. Avem privilegiul de a face ca viața noastră să facă parte din muzică.” 

Cum arată drumul unui instrumentist ajuns la maturitate profesională?

Drumul unui instrumentist e captivant, provocator, plin de oportunități. 

Sunt mai multe renunțări, decât împliniri?

Sunt mai multe împliniri decât renunțări. Emoția și entuziasmul publicului îmi dau satisfacția să merg mai departe cu vioiciune și perseverență pe drumul meu. 

Muzica poate schimba mentalități? Cum?

Cred ca muzica poate schimba mentalități, pentru că are o forță fantastică.

Muzica te poate schimba în rău?

Nu, nu te poate face mai rău, ci dimpotrivă: muzica te poate face bun, un om bun pentru că unește. Ne aduce mai aproape unii de alții și pe fiecare dintre noi îl duce mai aproape de Dumnezeu. 

De ce ai ales acest instrument?

Am început în clasa întâi sa studiez pianul. În clasa a 8-a, după ce mi s-a spus că am mâna prea mică pentru a face pian de performanță, fratele meu mai mare mi-a sugerat să încep studiul oboiului. El mi-a spus că este un instrument dificil, dar prin studiu, preocupare, ambiție și perseverență, poți sa ajungi să cânți foarte bine la oboi. Deci, aș putea spune că… oboiul m-a ales pe mine. Sunt foarte încântată de alegerea făcută. Oboiul are un sunet minunat și merită toate eforturile. 

Condiția de artist presupune o alunecare spre anormal? În ce constă?

Condiția de artist nu presupune o „dereglare de la normal”. Cred că, mai degrabă, presupune o îmbunătățire a normalității pentru că, după cum zicea marele pianist și dirijor Daniel Baremboim, „…nu muzica face parte din viața artistului, ci viața acestuia face parte din muzică.” Avem privilegiul de a face ca viața noastră să facă parte din muzică. Cum te pregătești pentru concert? Ai superstiții, temeri, înainte de a urca pe scenă?

Pregătirile pentru un concert includ foarte multe ore de studiu, multe ore petrecute pentru a lucra și a găsi o ancie bună, exerciții fizice, pentru a fi corpul într-o stare optimă și, nu în ultimul rând, momente de rugăciune și meditație. Se spune că talentul este darul lui Dumnezeu pentru noi și ceea ce facem cu talentul este darul nostru pentru EL. Mă străduiesc să dezvolt cât mai mult și mai bine talentul primit, pentru a da mai departe daruri frumoase! 

Care sunt primele amintiri legate de muzică? Îți mai aduci aminte ce muzică se asculta la tine acasă?

Primele amintiri legate de muzică sunt de când eram foarte mică și la radioul din casă răsuna muzică clasică. De când îi știu, părinții mei ascultă muzică clasică. Tatăl meu, un mare meloman, obișnuia să-mi fredoneze fragmente din opere celebre, iar mama mă învăța cântece cu vocea. 

Muzica e o ființă fragilă. Și e prețioasă. Trebuie să fie protejată? De ce și de cine?

Muzica este o comoară prețioasă care ar trebui sa fie protejată de fiecare dintre noi. 

Fac casă bună muzica și umorul?

Cred că muzica și umorul fac casă bună. Ambele sunt benefice sufletului și stării de spirit și, îmbinate armonios, pot fi adevărate oaze de relaxare și inspirație.

Ce compozitor și ce arie te fascinează? Și, mai ales, ce îți trezește?

Creația lui Johann Sebastian Bach, pe care aș asculta-o și aș cânta-o în continuu, este una dintre culmile muzicii clasice. Sunt în asentimentul vorbelor lui Emil Cioran: „Când asculți pe Bach, vezi cum se înfiripă Dumnezeu. Căci muzica lui este generatoare de Divinitate.”

Ce ai găsit la OCC care să te țină ancorată în această lume?

La OCC am găsit o a doua casă. Este un loc magic, plin de artă, învăluit de dorința de frumos. E un loc cu oameni minunați, care muncesc cu entuziasm, punând în slujba celorlalți talentul și energia lor, pentru a crea împreună spectacole care hrănesc sufletele. Sunt onorată și recunoscătoare că fac parte din această familie a Operei Comice pentru Copii. 

Interviu realizat de Dana Macsim

Foto: Arhiva personală