Un eveniment despre care nu prea se vorbește e Rebeliunea Legionară din 21-23 ianuarie 1941, când Bucureștiul a fost sub asediul Gărzii de Fier care a comis ceea ce azi s-ar defini „acte teroriste”.

[REBELIUNE] Un eveniment despre care nu prea se vorbește e Rebeliunea Legionară din 21-23 ianuarie 1941, când Bucureștiul a fost sub asediul Gărzii de Fier care a comis ceea ce azi s-ar defini „acte teroriste”. Comentăm 6 poze relevante de atunci.

► CONTEXT. Pe 14 Septembrie 1940, regele Mihai, monarh de doar 8 zile, proclamăprin decret regal Statul Național Legionar în România, o entitate fascistă cu un Guvern condus de generalul Ion Antonescu, din care făceau parte și membri ai Mișcării Legionare, singura mișcare permisă în țară sub decretul regal. Urmare a neînțelegerilor între Antonescu și liderii Gărzii de Fier, legionarii sunt eliminați din Guvern în ianuarie 1941. Aceștia retaliază și utilizează tactici teroriste vizând populația Bucureștiului, în mod special evreii. Antonescu scoate armata pe străzi și bandele legionare sunt învinse. Imediat după, Antonescu formează un nou Guvern, integral militar, iar în februarie 1941 Statul Național Legionar e desființat tot prin decret regal.

► BUCUREȘTI. Deși Rebeliunea a avut caracter național și au avut loc incidente și în teritoriu, Bucureștiul a fost ținta principală, deoarece sediile autorităților centrale se găseau în capitală. Între 21-23 ianuarie 1941 au loc crime, devastarea magazinelor evreiești, distrugerea bunurilor publice (clădiri, mijloace de transport etc.) și atacuri armate asupra forțelor de ordine. Am selectat 6 cadre de atunci:

1 – Autobuz al STB (Societatea de Transport București) pe șoseaua Bonaparte (actual bulevard Iancu de Hunedoara), incendiat de legionari

2 – Farmacie devastată, pe colțul Căii Văcărești cu strada Labirint, în Cartierul Evreiesc. Zona a fost demolată după 1985 de regimul Ceaușescu, în prezent aici e parcarea din spatele Tribunalului București de pe bulevardul Unirii.

3 – Cazarmă militară atacată de legionari, în spatele Palatului Victoria, pe șoseaua Bonaparte (actual bulevard Iancu de Hunedoara) și forțe de ordine pregătite pentru intervenție. Corpul acesta al cazărmii a fost bombardat în 1944 și a dispărut după război, pe locul lui e azi spațiu verde.

4 – Convoi militar intrând de pe bulevardul Dr. Kalinderu (actual Eroilor) pe o stradă pe atunci fără nume, azi strada Dr. Dumitru Bagdasar, spre Școala Superioară de Război (azi Universitatea de Apărare)

5 – Mașină atacată de legionari pe șoseaua Bonaparte (actual bulevard Iancu de Hunedoara)

6 – Comunicatul emis de Generalul Antonescu prin care legionarii sunt somați să înceteze rebeliunea. Antonescu „roagă pe funcționari și muncitori să-și reia imediat locurile de muncă, acei care nu vor asculta vor fi eliminați din servicii și destituiți din funcții” și avertizează că „oricine va mai trage din case în contra forței militare, instituțiilor publice sau cetățenilor va fi împușcat pe locul pe care va fi prins, aceeași soartă o vor avea și devastatorii.”

Istorie bucureșteană dură, spusă pe bune. E bine să știe cât mai multă lume despre ce au însemnat anii ’40 în orașul ăsta, un deceniu extrem de dificil.

foto: Willy Pragher