Blocul Carlton

[CUTREMUR 1940] Pe 10 noiembrie 1940 s-a produs cel mai intens cutremur din România în secolul 20. Cu magnitudinea de 7,4 pe scara Richter, s-a produs la ora 3:39, în toiul nopții. Bucureștiul a fost afectat și cel mai celebru caz de clădire prăbușită e blocul Carlton.

► AMPLASAMENT. Locul unde s-a construit blocul Carlton a fost ocupat până în anii ’30 de un conac de secol 19, așa cum erau în toată zona Universității.

► INAUGURARE. Blocul Carlton, edificiu modernist, e inaugurat în 1936 la intersecția bulevardului Brătianu cu strada Regală (azi intersecția Bălcescu-Câmpineanu), considerat o minune inginerească a epocii. Cel mai înalt bloc din capitală la acea dată are 14 etaje, magazine și o sală de cinema la parter, proiectat cu structură portantă din beton armat de arhitecții George Matei Cantacuzino și Vasile Arion. Imobilul totalizează 96 de apartamente.

► 1940. Pe 10 noiembrie, la 3:39 AM, când Bucureștiul doarme, se produce cutremurul. Turnul de pe colț de la Carlton se clatină puternic, se desprinde și cade, iar restul clădirii se prăbușește. Izbucnește apoi un incendiu în susbol. Oamenii care apucaseră să coboare în adăposturile de acolo mor arși de vii sau asfixiați de fum. Legionarii și armata intervin pentru a căuta eventuali supraviețuitori, supravegheați de generalul Ion Antonescu, conducătorul statului și de liderul legionar Horia Sima. Mai târziu și regele Mihai, șeful formal al statului, vizitează zona. G. M. Cantacuzino e găsit vinovat și condamnat la închisoare, la fel și constructorul blocului.

► EVOLUȚII. Terenul fostului bloc Carlton rămâne viran după tragedie. România intră în al Doilea Război Mondial în 1941 și ritmul construcțiilor se reduce drastic. După război, statul e obligat de Conferința de Pace de la Paris să plătească despăgubiri foștilor aliați, cei mai mulți bani merg către Uniunea Sovietică. Țara sărăcește și nu se construiește mare lucru în prima parte a anilor ’50. Abia spre finalul deceniului economia se redresează.

► CARLTON 2. În 1959 se inaugurează blocul Carlton 2, pe același amplasament ca cel vechi. Construcția nouă e considerabil mai redusă în înălțime ca cea originală iar stilul arhitectural e și el complet diferit, cu elemente neoclasicizante specifice epocii. Carlton 2 există și în prezent dar e acoperit deseori de mesh-uri publicitare. Colțul Bălcescu-Câmpineanu rămâne unul încărcat de istorie care însă nu e marcată nici măcar printr-o placă. Păstrarea memoriei urbane nu e o prioritate nici pentru bucureșteni, nici pentru autorități.

Contrar percepției publice, nu cutremurul din 4 martie 1977 (7,2 grade pe scara Richter) a fost cel mai mare din secolul 20 la noi, ci cel din 1940. În 1977 s-au produs pagube mai însemnate pentru că s-au prăbușit mult mai multe clădiri, șubrezite și neconsolidate după cutremurul din 1940. E o lecție pe care trebuie s-o învățăm, de aceea consolidarea imobilelor cu risc seismic trebuie să fie o prioritate pentru orice administrație bucureșteană.