Bucureștiul s-a zguduit…

La cutremurul din noaptea de 27 spre 28 octombrie 2018, de 5,8 grade pe scara Richter, Bucureștiul s-a zguduit, dar n-au fost pagube semnificative: jumătate de horn de cărămidă din anii ’30 s-a prăbușit peste o mașină parcată și a căzut tencuiala unui balcon de la un imobil interbelic pe str. Maica Domnului.

Din păcate, cu toate exercițiile și simulările recente prin care autoritățile și-au testat rapiditatea în salvarea vieților în eventualitatea unui cutremur de 7,5 grade pe scara Richter (scenariu), cine trăiește în București și se informează știe că un cutremur ca cel din 1977 sau mai mare ar devasta capitala. Amenințarea unui cutremur mare în București e reală și consecințele ar fi incredibil de grave, ar fi mai rău ca la bombardamentele din 1944, o tragedie umană cum Europa n-a văzut pe timp de pace. Și mai înspăimântător e că, din 1990 încoace, autoritățile publice leneșe și dezinteresate, dar și cetățenii iresponsabili sau insuficient informați, au întârziat nepermis de mult consolidarea antiseismică de urgență măcar a imobilelor din clasa I de risc seismic. E un subiect sensibil și e mult de muncă, de aceea nicio administrație bucureșteană nu și l-a asumat.

Consolidarea clădirilor trebuie accelerată, subiectul nu trebuie politizat, iar populația trebuie educată să știe cum să se comporte în cazul unui cutremur, în paralel cu eficientizarea sistemelor de comunicare implementate de autorități pentru a alerta populația în caz de dezastre.

foto: blocul șaizecist de la Lizeanu după cutremurul din 4 martie 1977, când un tronoson al clădirii s-a desprins și s-a aplecat spre șoseaua Ștefan cel Mare. Tronsonul afectat fost ulterior desființat, pe locul lui e azi un hotel. (arhiva Agerpres)