Asta e o comparație între 2 poze cu actualul bulevard Coposu făcute de pe Magazinul Unirea la doar 7 ani distanță.

[EȘEC] Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului ar putea, pe lângă semnificația profund solemnă pe care o are, să fie o bună ocazie pentru discutarea situației fostului cartier evreiesc din București. Primăria se ocupă, însă, de ce știe mai bine: să inaugureze statui .

► CONTEXT. Cartierul evreiesc bucureștean începea din spatele Magazinului Unirea și mergea până spre Piața Muncii. Mai ales pe segmentul său central, până spre Hala Traian, era o zonă extrem de valoroasă din punct de vedere arhitectonic, cu o intersecție de stiluri diverse, antebelice și interbelice și clădiri surprinzătoare: temple evreiești lângă biserici ortodoxe, case de negustori lângă blocuri art deco.

► COMPARAȚIA. Asta e o comparație între 2 poze cu actualul bulevard Coposu făcute de pe Magazinul Unirea la doar 7 ani distanță. În poza din 1978 se vede în partea dreaptă țesutul urban bogat, vechi, cu case de secol 19 și stăzi cu personalitate. Cadrul din 1985 arată un perimetru curățat total de istorie, demolările avansau spre Piața Sf. Vineri și biserica omonimă urma să fie demolată și ea. Ce avem aici în prezent? Ex-Circul Foamei („Hala Nouă”), un complex agroalimentar ceaușist eșuat, inaugurat de formă de liderul URSS Mihail Gorbaciov în 1987 și multe blocuri anonime.

► PREZENT. Deși încă există o parte supraviețuitoare din fostul cartier evreiesc ce încă păstrează atmosfera Bucureștiului eclectic, autentic, de acum un secol, cu arhitectură extrem de variată și relevantă, Primăria Sectorului 3 și Primăria Generală nu fac nimic să îmbunătățească situația absolut dezastruoasă. Clădiri care mai au un pic și pică, gunoaie-morman, focare de infecție, totul arată ca după război. Ba chiar autoritățile publice se gândesc să mai demoleze .

Combinată cu ignoranța și nepăsarea opinie publice (needucată să fie interesată de patrimoniul vechi) și eșecul comunității evreiești de a avea o luare de poziție fermă pe subiect, atitudinea autorităților nu face decât să contribuie și mai mult la distrugerea unei zone cândva prospere. Și mai revoltător e că primarul general, Gabriela Firea (PSD) și primarul sectorului 3, Robert Negoiță (PSD), nu au călcat în viața lor pe străzile astea pline de istorie care azi arată ca ultimul ghetou. Primarii vorbesc din birourile lor ermetice de unde ei cred că știu ce-i cu orașul. Dincolo de asta, toate administrațiile bucureștene postdecembriste se fac vinovate de continuarea distrugerilor ceaușiste și eșecul lamentabil de a salva și revitaliza ce a mai rămas din fostul cartier evreiesc. E suficient să te plimbi pe Calea Călărașilor, str. Mămulari, str. Matei Basarab, str. Romulus, str. Traian, str. Lucaci etc. pentru a măsura personal dimensiunea dezastrului urban.

foto 1978: Andrei Bîrsan