ȘCOALA ROMANESCU din cartierul Izvor

[ȘCOALA ROMANESCU] Anul școlar 1959-1960 la Școala de 7 Ani de Fete nr. 124 / Școala de 7 Ani de Băieți nr. 125 din cartierul Izvor al capitalei Republicii Populare Romîne. Pionierii instalează un semn cu „Bine ați venit!” deasupra intrării principale a clădirii. Imagine perfectă pentru publicat în ziar. Să vedem câteva detalii.

► BACKGROUND. Instituția de învățământ fusese construită în primele decenii ale secolului 20 și purta inițial denumirea Școala Romanescu. Stilul clădirii era neoromânesc monumental, cu intrarea principală pe colț, ornată cu coloane și arcade trilobate. Situată la intersecția străzii Uranus (artera principală a cartierului) cu strada Mihai-Vodă, a fost unul dintre reperele unei zone care azi nu mai există.

► 1959. Plăcuțele de pe clădire arată că învățământul, deși teoretic desegregat în privința sexelor (înainte de al Doilea Război Mondial existau școli de băieți și școli de fete), încă făcea o separare cel puțin formală, deși elevii și elevele învățau în aceeași clădire. Ulterior școlile mixte au devenit norma.

► ANII ’80. Cartierul Izvor, situat la sud de Dâmbovița, e distrus integral pentru a se amenaja parcul Izvor, practic o esplanadă imensă către râu a Casei Republicii (Casa Poporului, actual Parlament). Fosta școală Romanescu e demolată și ea cu tot cu poveștile generațiilor de elevi care au învățat acolo de-a lungul deceniilor.

► PREZENT. Absolut nimic nu amintește de existența școlii, parcul Izvor e perceput ca atare de generațiile actuale, nimeni nu-și imaginează că asta era o zonă rezidențială frumoasă acum peste 35 de ani.

foto stânga: arhiva Agerpres