Revine hotelul LIDO pe val(uri)?

scris de Ando

Probabil ştiti că, de anul trecut, clădirea fostului hotel Lido a intrat într-un amplu proces de renovare după ce acesta a fost preluat de omul de afaceri Mohammad Murad. Un lucru bun, având în vedere că îndelungatele dispute pentru retrocedare au scos, ani de zile, hotelul din circuit, adăugând încă o nemeritată zonă moartă la aspectul general al bulevardului Magheru.

Deocamdată, clădirea este în continuare acoperită de schele şi „cearceafuri”, semn că lucrările nu sunt finalizate.

Aşa că profităm de prilej şi ne întoarcem în anul 1956 ca să vedem ce ziceau ziarele despre prima importantă renovare a hotelului. Evident, autorităţile comuniste au realizat repede că turismul reprezintă un domeniu rentabil din multe puncte de vedere: atât financiar, cât şi propagandistic. Aşa că, după ce în 1955, se înfiinţează instituţia specializată: O.N.T. Carpaţi (Oficiul Naţional de Turism),

… ţinând cont şi că Bucureşti-ul nu avea ca hoteluri „de vază” decât Athénée Palace, Ambasador şi Lido, în 1956, s-a trecut la renovarea masivă a acestuia din urmă, mai ales că Lido avea în dotare vestitul său bazin cu valuri despre care armyuser a scris atât de documentat.

Datorită fotoreporterului AGERPRES, Armand Rosenthal, avem şi imagini din 1957 cu interiorul hotelului recent renovat.

Astfel revigorat, complexul Lido devine un fel de emblemă şi pentru O.N.T. Carpaţi, instituţie care peste câţiva ani (1961) se va muta la doi paşi, într-unul din cele două blocuri nou ridicate pe locul fostului Muzeu Simu.

Devenit din nou „vedetă”, tot timpul în atenţia şefilor, ansamblul Lido va suferi în timp, diverse şi fireşti modificări şi modernizări, dar – mai ales pentru bucureşteni – atracţia sa principală va rămane tot celebra piscină care chiar stârnea… valuri atunci când se mai defecta !

Surprinzator, la un moment dat, prin 1973, a apărut în presă şi o ambiţioasă, dar repede abandonată variantă de modernizare, prin adăugarea în spate a unui nou corp de clădire.

Ideea urma să revină și-n tulburii ani de după Revoluție, cînd, pentru scurt timp, s-a vorbit despre construirea unui building uriaș în spatele hotelului.

Revenind la renovarea din aceste zile: mai toate comentariile pe care le-am citit se rezumă, în final, la întrebarea: va fi sau nu repus în funcţiune celebrul bazin cu valuri, faima şi atracţia de necontestat a hotelului?

Sau rămânem, în continuare, să-l admirăm în imaginile de arhivă?

Pentru că, deocamdată, cea mai recentă imagine cu bazinul, pe care am preluat-o de la Reptilianul, arată cam aşa…