Monumentul Pompierilor din fața JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Citește despre istoria lui!

(deschideți poza full)

[13 SEPTEMBRIE] Marchează un eveniment din secolul 19, care s-a petrecut în 1848 pe dealul Spirii din București (alternativ dealul Arsenalului/Uranus), unde azi e Casa Poporului. Bătălia din 13 Septembrie 1848 e unul dintre episoadele istorice umflate de relatările succesive.

Evenimentul e marcat în țesutul urban al capitalei prin două elemente: o arteră numită Calea 13 Septembrie, care traversează dealul Arsenalului și Monumentul Eroilor Pompieri, o statuie aflată tot în aceeași zonă. Să vedem ce-i cu statuia:

► INAUGURAREA. Are loc la 13 Septembrie 1901 pe dealul Spirii, în fața clădirii masive a Arsenalului Armatei, la intersecția străzii principale a cartierului, strada Uranus, cu strada Fonteriei. La ceremonie participă și veterani ai bătăliei din 1848.

► MONUMENTUL. A fost realizat prin subscripție publică supervizată de primul guvernator al Băncii Naționale, Eugeniu Carada. Pe latura din față e o placă de bronz cu inscripția: „Luptătorilor de la 13 Septembrie 1848, poporul român recunoscător, MDCCCL”. Pe latura opusă e altă placă de bronz: „În aducerea aminte a luptei susținută în acest loc de pompierii Bucureștilor, comandați de către căpitanul Zăgănescu, și de Batalionul II din Reg. 2 linie sub comanda col. Radu Golescu contra unei divizii de armată turcească comandată de Kerim Pașa”.

► DESFIINȚAREA. Se-ntâmplă în 1984, când tot cartierul Uranus e distrus pentru a face loc Casei Poporului, clădirilor și bulevardelor din noul centru civic ceaușist, un oraș în oraș care marca distopia fazei târzii a regimului Ceaușescu. Monumentul Pompierilor e dezmembrat: elementele de bronz sunt stocate într-un depozit, în timp ce soclul original din marmură e distrus.

► REAMPLASAREA. Se petrece pe 13 Septembrie 1990. Noul amplasament: intersecția Căii 13 Septembrie cu strada Izvor, în fața clădirii pe atunci neterminate a Hotelului Delegaților, din 1994 Hotel Marriott. Soclul en refăcut după proiectul inițial, dar se folosește material mai slab calitativ pentru placare, travertin ca la metrou. Prin plasarea în fața unei cădiri masive a unui monument de dimensiuni rezonabile, orice efect al acestuia e anulat. Pe amplasamentul inițial, printre case de secol 19, monumentul se remarca. În prezent, se pierde pe fundalul hotelului.

► CONTROVERSĂ. În 2008, Louis Vuitton deschide un magazin în JW Marriott Bucharest Grand Hotel și acoperă cu o butaforie în forma unei valize cu logo-ul firmei Monumentul Pompierilor, cu aprobare de la Ministerul Culturii. Reclama e avizată o săptămână, timp în care opinia publică discută aprins subiectul .

Monumentul Eroilor Pompieri e o statuie care a trecut prin multe și încă nu e pusă în valoare așa cum ar trebui, inclusiv prin promovarea istoriei sale.