Don Quijote s-a luptat cu morile de vânt la Sibiu

Septembrie a venit atât de repede, cu un frig aprig în Sibiu şi cu ediţia a XVII-a a proiectului Sibiu Opera Festival, organizat de Filarmonica de Stat. 21 de zile artistice, care au cuprins  spectacole de operă, concerte corale, vocal-simfonice şi operă pentru copii. Aici voiam să ajung, la spectacole dedicate celor mici, mai exact la Opera Comică pentru Copii, care a prezentat dumincă – 23 septembrie, în cadrul festivalului, baletul ,,Don Quijote’’, care a avut două reprezentaţii la Teatrul ,,Radu Stanca”. Este foarte important ca noua generaţie să aibă o viziune încă de la vârste fragede despre artă, pentru că vor percepe altfel lumea. Pentru că arta ne transmite poveşti de mii de ani, în diferite forme şi sensuri, iar noi, oamenii, o interpretăm în funcţie de emoţiile care ne îmbracă sufletul. Se spune că cele mai importante lucruri nu se spun, ci se simt… asemenea baletului – mişcărie, piruietele, chiar şi pauzele de câteva secunde transimt mai mult decât ar putea-o face orice cuvânt…baletul este o emoţie pură.

,,A se lupta cu morile de vânt” – mai exact, a te lupta în zadar, pentru că destinul nu-l poţi învinge. Acestă expresie, preluată de români îşi are originea în romanul ,,Don Quijote de la Mancha” a lui Miguel de Cervantes Saavedra. Cavalerul Rătăcitor, Don Quijote îşi povesteşte şi astăzi aventurile pe multe scene ale lumii. Pe înţelesul celor mici, Cătălin Caracaş a imaginat spectacolul Operei Comice pentru Copii, care a cuprins câteva fragmente specifice romanului: peripeţiile celor doi tineri, Basil şi Quiteria care nu sunt lăsați să se căsătorească de către tatăl fetei, cârciumarul Lorenzo și de filfizonul, Camacho, care doreşte mâna Quiteriei. Aceştia sunt ajutați să îşi împliească dragostea de către Don Quijote și scutierul său Sancho Panza.

Spectacolul începe într-un spaţiu gol, cu Don Quijote bătrân şi obosit, care rezumă subiectul poveştii, adică a uneia dintre vitejiile lui. După ieşirea acestuia din scenă, ca prin magie a apărut un decor de poveste care configura o piaţă (realizată de Adriana Urmuzescu). De asemenea, costumele colorate au fost inspirate din tradiţia spaniolă, iar muzica lui Ludwing Minkus a dat viaţă tuturor acestor elemente.

Personajul principal nu este cel care poartă numele spectacolului, ci cuplul de îndrăgostiţi – Quiteria şi Basil, împreună cu ansamblul de balet. Don Quijote, Sancho, Lorenzo și Camacho sunt personaje de caracter, deseori parodiate, iar spectacolul cuprinde multe momente comice şi reacţii de la publicul inocent. Un moment ,,copios” este cel în care Camacho îşi face apariţia la petrecerea din piaţă, dar dă cu stangul în dreptul atunci când încercă să danseze menuetul. În schimb, foarte emoţionant a fost visul cavalerului rătăcitor, vrăjit de Amoraş (cel mai pur personaj), Don Quijote visează că  dansează cu femeia pe care o iubeşte, într-o lumină albă, parcă coborâtă din cer. Căci, fără vise, viaţa nu ar mai avea un scop, un ţel de care să ne agăţăm şi să speram. Cel mai intens moment din spectacol rămâne dansul toreadorului – sărutări ascunse de evantai, senzualitate, suferinţă şi bucurie; balerinii s-au luptat  pe muzica ritmată, iar publicul abia respira.

Emoţie, disciplină, tehnică curaj, plăcere, asta a fost reţeta artiştilor, care au reuşit să transmită cu adevărat emoţie. Bineînţeles, iubirea, căci asta e morala spectacolului – iubirea învinge mereu.

Frigul Sibiului a fost domolit de căldura publicului, iar Don Quijote a pornit într-o altă luptă cu morile de vânt.

 

Foto Facebook Opera Comică Pentru Copii

Articol realizat de Andrada Popa

 

,,DON QUIJOTE”

23 Septembrie 2018

Balet de Ludwing Minkus

Realizatori:

Coregrafie, regie şi adaptare: Cătălin Caracaş

Scenografia: Adriana Urmuzescu

Refia de scenă: Lucia Racoveanu

Regia tehnică: Ing. Dorin Popovici

Distribuţia:

Quiteria: Cristina Dijmaru

Basil: Ovidiu Matei Iancu

Don Quijote: Robert Ştefu

Sancho Panza: Eliisa Nenonen

Mercedes: Elena Chiriţă

Espado: Tiberiu Pepenică

Comacho: Andrei Nicolae

Lorenzo: Ionuţ Picincu

Amoraşul: Emily Fung

Patru fete: Ana Badea, Delia Luca, Sophie Hull, Cristona Babalâc

Don Quijote bătrân: Valentino Tiron

Asistenţi maeştrii de balet: Cristina Opincaru, Daniel Manea, Francisc Strnad