Pe aripile unui fluture la Festivalul Opera Copiilor

În primele zile ale lunii iunie am călătorit pe aripile unui fluture la Festivalul Opera Copiilor, tocmai pe Calea Giulești, nr.16, la Opera Comică pentru Copii. La ediția de anul acesta, a IV-a, organizatorii s-au întrecut pe sine, amenajând un parc de distracții uriaș pentru cei mici, plin de atracții fel de fel. Am văzut spectacole invitate de la Timișoara, Iași și Oradea, trupe de teatru care au venit cu povești îndrăgite precum „Sarea în bucate”, „Alice în Țara Minunilor” și „Povestea lui Aladin”. Am văzut o premieră de zile mari, musicalul „Sunetul muzicii” și spectacole îndrăgite din repertoriul Operei Comice pentru Copii („Cu Nino prin Europa”, „Petrică și lupul”, „Viața lui Mozart”, „Mirandolina”, „Eliza, Micuța Florăreasă”, „Fata babei și fata moșului”). Am trăit trei zile, ca pe aripile unui fluture colorat într-o lume de poveste, alături de copii mai mari și mai mici, copii-vizitatori, copii-artiști.

Sute de copii din tot orașul și chiar și din țară au intrat pe porțile parcului de distracții într-o aventură cum numai în povești se poate vedea. Expoziții de fluturi exotici vii și pești în acvarii, un observator astronomic amplasat pe acoperișul teatrului, mai multe spații de joacă, o piscină cu mii de bile colorate, tobogane gigant, căsuțe în copaci, trasee complicate cu tiroliană și alpinism pe zid, ponei, ciuperci fermecate, jocuri de toate felurile, numere de magie, serbări, zboruri cu balonul, toate aceste minuni adunate într-un singur loc, la Opera Comică pentru Copii.

O armată de oameni, artiști, producători, organizatori au creat în clădirea teatrului și în împrejurimi o lume fantastică despre care încă merge vorba căci toți cei care au trecut pragul acestui tărâm fermecat la Festivalul Opera Copiilor au plecat puternic impresionați. De dimineață până târziu în noapte surprizele și petrecerile s-au ținut lanț. În fiecare seară, în aer liber a avut loc câte un spectacol de gală în care și-au demonstrat încă o dată talentul copiii-balerini (Gala Școlilor de Balet – 1 iunie), copiii-cântăreți de la Corurile Cantus Mundi (2 iunie) și, în data de 3 iunie, artiștii Operei Comice pentru Copii alături de celebra cântăreață Paula Seling și orchestra Camerata Regală la spectacolul „Muzica desenelor animate”. Nu numai copiii s-au bucurat de aceste activități menite să le stimuleze creativitatea, curajul și dorința de a deveni ei înșiși artiști, ci și adulții care s-au putut informa despre o ofertă uriașă în domeniul educației la târgul educațional al festivalului și care au putut petrece în familie trei zile de distracție și amuzament. Fie că s-au adunat în Curtea medievală să descopere scena pe care copiii de la Atelierele „Micul artist” au dat reprezentații, fie că au zburat cu balonul de pe Stadionul Giulești sau s-au bălăcit în piscina cu bile de sub Podul Grant, s-au cocoțat în căsuța din copac sau și-au testat îndrăzneala în parcul de aventuri, fie că s-au jucat în Curtea jocurilor, toți vizitatorii acestei lumi minunate au sărbătorit Copilăria, într-o lume a lor, pe aripile unui fluture.

Articol realizat de Iulia Toea – Mureșan