De ce am nevoie de îngeri

Am înțeles asta abia la capătul unei seri în care un glas cât o mare îmbrățișare, a deschis o lume, lumea în care maturul și copilul au fost două ființe prinse în același proiect – CANTUS MUNDI.
Într-o junglă în care, paradoxal, excesul de comunicare ne însingurează, prietenia câștigată pe portativ ține loc de orice socializare formală.
Peste 300 de voci de copii mi-au creat iluzia unei renașteri și am avut tentația de-a trăi o nălucire. Aceea că îngeri au coborât în Gala Cantus Mundi și ne-au ajutat să evadăm din temnița propriilor prejudecăți și limitări. Pentru că acolo, în acea altă seară de poveste de FOC, în Amfiteatrul Operei Comice pentru Copii, încă o lecție ne-a fost predată, cea a toleranței, a speranței și a bucuriei de-a fi împreună.


Mă declar cucerită iremediabil de fenomenul muzical Cantus Mundi, devenit un program național de integrare socială a copiilor prin muzică.
Discriminare zero! Diferențe de etnie zero! Bariere de condiție socială zero! În schimb, libertate de-a dărui entuziasm, iubire și pasiune pentru muzică la plus infinit! Pe scurt – Cantus Mundi!
O idee a dirijorului Ion Marin, care a antrenat voluntariatul membrilor Corului Național de Cameră Madrigal – „Marin Constantin”, coriști consacrați care au simțit că trebuie să umple un vid de preocupare pentru educația muzicală.
Copiii n-au nici o vină că se nasc în medii defavorizate, iar cei care i-au reunit într-o echipă de succes spun că limbajul muzical e una dintre soluțiile care le creează o identitate.
O au deja, sunt îngeri, iar marea lor calitate este că pot fi simultan aproape de cer, prin voce, dar și aproape de oameni. Glasuri șlefuite – Madrigal și glasuri de cristal neșlefuit – copii din 41 de județe. Rezultatul? „Allegra”, „Prietenii cântăreți”, „Happy Kids Junior/Senior”, „Allegretto”, „Jeunesses”, „Meloritm”, „Sonoris” și… brandul de țară, Madrigal, o lume cu sonorități ireale, venite din alt timp.
Dacă ar fi să retrăiesc momentul de final, când minute în șir au fost scăldate-n aplauze, pentru că scena fusese cucerită de toți coriștii, inclusiv de membrii Madrigal, iar dirijor a fost un puști de 14 ani, v-aș spune că seara de Gală a Cantus Mundi mi-a adus îngerul responsabil cu mine. Fiecare om are un înger păzitor, dar al meu are voce, nu aparține nici unei etnii și nu e pe nici o scară socială. . E pur și simplu un înger cu față de copil și face parte din Cantus Mundi.

Articol realizat de Dana Macsim

Foto Facebook Opera Comică pentru Copii