INTERVIU | Tiberiu Mihai Pepenică: ,, Opera Comică pentru Copii a fost ca o barcă de salvare pentru mine”

Pe Tiberiu l-aţi întâlnit în numeroase spectacole din repertoriul Operei Comice pentru Copii, precum: ,,Fetiţa cu Chibrituri”, ,,Cenuşăreasa”,  ,,Flautul Fermecat”, ,,O noapte la Veneţia”,  ,,Spărgătorul de Nuci”, ,,Albă ca Zăpada şi cei 7 pitici”, ,,Fata babei şi fata moşului”, ,,Eliza, micuţa florăreasă”, ,,Peter Pan”. Pe  12, 13, 19, 20 mai, îl puteţi vedea în baletul ,,Don Quijote”, realizat de Cătălin Caracaş.

Dacă dai timpul înapoi, îţi aminteşti când ai luat hotărârea de a deveni balerin?

Am început cu dansuri populare în clasa I, în clasa VI m-am înscris la secţia de coregarfie a Liceului de Arte ,,Regina Maria” din Constanţa şi cam atunci m-am hotărât. În clasa a XI-a m-am tranferat la Liceul de Coregrafie ,,Floria Capsali” din Bucureşti şi acum sunt student la coregrafie la UNATC. Odată cu admiterea la facultate am dat şi audiţia la Opera Comică pentru Copii, am fost acceptat şi de atunci merg cu amândouă în paralel.

Cum este să faci parte dintr-o lume dominată de femei, lumea baletului?

Ciudat la început, fiind singurul băiat din clasă dintre 20 de fete şi să fiu şi nevoit să port colanţi în faţa lor, dar cu timpul m-am obişnuit.

De ce calităţi ai nevoie pentru a face acestă meserie?

Pe lângă calităţi fizice ai nevoie de tărie, de puterea de a trece peste orice. Este ca în orice altă meserie în care ai de trecut obstacole, trebuie doar să îţi doreşti să faci asta din plin. Este o meserie grea, pentru că nu ai copilărie.

Ce dificultăţi ai întâmpinat pe parcursul drumului tău profesional?

O mulţime, dar mă bucur că am reuşit să le înfrunt şi să îmi continui drumul pe care l-am ales.

Îmi poţi povesti o întâmplare hazlie din timpul repetiţiilor de la Opera Comică pentru Copii?

Nu îmi pot aduce bine aminte acum, dar cred că cea mai amuzantă întâmplare a mea nu a fost la repetiţii, ci în timpul unui spectacol şi anume ,,Jack şi Vrejul de fasole”, unde pe parcursul variaţiei am luat o cazătură pe burtă, a fost cea care a furat râsetele, nu numai celor din sală, dar şi colegilor din culise.

Cum decurg repetiţiile la Opera Comică pentru Copii?

Într-un stil amiabil, frumos, organizat. Există întotdeauna înţelegere din partea coregrafilor, avem o relaţie prietenoasă.

Dacă ai avea ocazia să alegi unul dintre decorurile Operei Comice pentru Copii şi să te muţi în el, care ar fi acela?

În decorul spectacolului ,,Don Quijote”, îmi place cum este ilustrată viaţa de atunci, îmi place viaţa spaniolă si pasiunea dansului lor. De mic mi-au plăcut toreadorii, iar asta influenţează cu mult alegere mea, am fost atras de luptele lor cu taurii, de curajul de care aceştia dau dovadă şi de delicateţea mişcărilor cu care aceştia îi înfruntă.

Ai adus vorba de spectacolul ,,Don Quijote”, care revine în programul stagiunii curente, cum au reacţionat copiii la reprezentaţiile anterioare?

Copiii au reacţionat aşa cum mă aşteptam la toate reprezentaţiile. Este un spectacol colorat, viu, care oferă publicului o stare bună. Spectacolul are şi o morală – să lupţi pentru ceea ce iubeşti. Basil face tot posibilul să ramână cu Kitri, în ciuda faptului că tatal ei îl respingea şi îl dorea pe Camacho pentru fata sa, care era un filfizon bogat.

Ce ritual ai înainte de a intra pe scenă?

Îmi fac antrenamentul zilnic, vorbesc puţin cu mine în oglindă şi îmi fac curaj să intru pe scenă.

Care crezi că este cheia pentru ca o echipă să ajungă la rezultatul propus?

Înţelegere,  profesionalism şi o stare bună la repetiţii.

Ce înseamnă pentru tine Opera Comică pentru Copii?

Un loc plin de oameni frumoşi, care mi-au deschis ochii din mai multe puncte de vedere. Opera Comică pentru Copii  a fost ca o barcă de salvare pentru mine, mi-a oferit şansa de a dansa roluri pe care nu mi le imaginam că le voi face vreodată. Este un lucru foarte frumos, şi o oportunitate pentru cei mici, fiind singura Operă Comică pentru Copii din lume. Eu când eram mic, la Constanţa nu am văzut prea multe spectacole dedicate copiilor.

Ce mesaj ai pentru copiii care păşesc pragul Operei?

Sa fie atenţi la tot ceea ce se întâmplă pe scenă şi să nu mestece gumă

Interviu realizat de Andrada Popa

Foto arhivă personală