INTERVIU | Mădălina Constantinescu: „Muzica ne ajută să ne dezvoltăm latura sensibilă, mai ales într-o lume în care materialul contează.”

Înainte de repetițiile pentru noul Musical „Sunetul Muzicii”, care va avea premierea de ziua copilului, i-am dat întâlnire Mădalinei Constantinescu și mi-a dezvăluit câteva ponturi din spectacol, dar și pașii pe care i-a făcut pentru a ajunge să trăiască pe scenă și să facă ceea ce îi place.

Mădălina a avut un drum constant și a început să studieze muzica de la vărsta de 4 ani, iar colaborarea ei cu Opera Comică pentru Copii a început în anul 2016.

Cum ai ajuns în punctul în care ești acum?

Cu multă muncă, studiez muzica de 20 de ani. Am o poveste foarte frumoasă, întotdeauna mi-a plăcut și nu îmi vine să cred că este a mea. Cea mai bună prietenă a mamei mele este mezzosoprana Claudia Codreanu, când aveam 4 ani a invitat-o pe mama la un concert la radio și când am văzut-o cum cântă și cum arată i-am zis mamei că vreau să ajung ca ea. Am fost sfătuită să mă apuc de pian, iar de canto când am vocea dezvoltată și așa la 4 ani am început să cânt la pian. Mai apoi din clasa I până la terminarea liceului am studiat la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” și după Conservatorul. Trebuie să specific că mentorul meu, Claudia Codreanu acum îmi este profesoară.

Cum îți amintești începutul carierei tale?

Aveam foarte multe emoții, la recitalurile de pian eram speriată și găseam toate scuzele doar ca să nu cânt. Când am început să am recitaluri de canto a fost mult mai bine, simțeam că asta trebuie să fac, aveam emoții constructive și am ajuns să le transform și să îmi fie benefice.

Care este scopul tău?

Vreau să mă dezvolt în continuare, să descopăr tot ce se află înăuntrul meu și să găsesc cea mai bună versiune a mea.

Ce rol are muzica în viața noastră?

Muzica ne ajută să ne dezvoltăm latura sensibilă, mai ales într-o lume în care materialul contează.

Dar într-un spectacol?

E cea mai importantă, atrage cel mai mult publicul. Muzica ne completează personajele.

Care este punctul tău de pornire în construirea unui rol?

Mă documentez foarte mult, mai apoi încerc să văd cum aș pune personajul pe mine și încerc să îl aduc cât mai aproape de adevărul pe care l-a vrut compozitorul, regizorul. Punctul final este studiul textului și a partiturii.

Colaborarea cu Opera Comică pentru Copii cum a început?

A început în 2016 când am luat castingul, a fost un moment excepțional și ulterior am fost chemată pentru „Micuța Dorothy”.

Dacă ai avea o putere magică și ai transforma lumea noastră într-un spectacol de la Opera Comică pentru Copii, pe care l-ai alege?

Aș alege lumea Micuței Dorothy, este povestea mea preferată, bunica mi-a citit-o de când eram mică, era singura carte pe care voiam să mi-o citească.

Crezi că este o coincidență că primul spectacol în care ai fost distribuită la Opera Comică pentru Copii, este chiar o adaptare după povestea copilăriei tale?

Nu, a fost o surpriză. Sincer, când am fost la casting nici nu mă așteptam să am vreo șansă și când s-a afișat și distribuția și am văzut că sunt chiar Dorothy, am crezut că trăiesc un vis.

Cum e întâlnirea ta cu personajul din „Sunetul Muzicii”?

Sunt Liesl – fata cea mare a căpitanului Von Trapp. Personajul meu are 16 ani, este o fată care știe ce a pățit familia ei, este absolut conștientă de moartea mamei sale și de ce este în sufletul tatălui ei și îi cade pe umeri responsabilitatea pentru frații și surorile ei. Este la vârsta la care se îndrăgostește, mai exact de Rolf și are o poveste puțin dramatică. Ea trebuie să accepte și să înfrunte toate problemele care apar.

Este un spectacol de două ore jumătate cu pauză, are o durată diferită față de celelate spectacole din repertoriul Operei Comice pentru Copii, crezi că cei mici vor putea rămâne concentrați?

Este o provocare, dar la căt de frumos este totul, eu cred că ar sta și patru ore în sală. Nu ai cum să te plictisești este foarte multă acțiune și cea mai mare surpriză este că vom juca și în sală. Este foarte interesant, sunt două lumi care se intersectează, cea a copiilor și cea a adulților, este si puțin complicat pentru că trebuie să rămânem aproape și de copii, dar și de adulții cu problemele lor – cum ar fi Căpitanul Von Trapp căruia i-a murit soția. Este prezentată lumea oamenilor bogați, a războiului.

Interviu realizat de Andrada Popa

Foto arhivă personală