INTERVIU | ANDREEA IFTIMESCU:  ,,În fiecare adult există un copil interior care de multe ori uită să fie hrănit”

,,Flautul Fermecat”, ,,Directorul de Teatru”, ,,Cu Nino la Milano”, ,,Hansel şi Gretel”, “Crai nou” – sunt doar câteva dintre spectacolele din care a făcut parte Andreea Iftimescu. Pe 1-3 iunie aveţi ocazia să o vedeţi pe Andreea în premiera spectacolului de musical ,,Sunetul Muzicii”, unde o interpretează pe Maica Stareţă.

Care este cel mai important lucru pe care l-ai aflat despre tine prin muzică?

Există o întrebare asemănătoare chiar şi în ,,Sunetul Muzicii” – Care este cea mai importantă lecţie pe care ai învăţat-o aici? – adresată chiar de Maica Stareţă, Mariei.

Muzica m-a învăţat să mă descopăr, să mă accept, să văd cine sunt cu bune şi cu rele şi m-a învăţat că este un mare dar de la Dumnezeu, acela de a-ţi putea exprima sufletul prin sunet.

Cânţi la vreun instrument?

Da, cânt la pian.

Cum a fost întâlnirea cu personajul tău din ,,Sunetul Muzicii”?

Întâlnire cu personajul meu din ,,Sunetul Muzicii” este foarte puternică, mă resimt în fiecare zi în urma acestei întâlniri cu Maica Stareţă. Poate pentru că este musicalul copilăriei mele şi e visul meu care se împlineşte, lucru pe care îl conştientizez din ce în ce mai mult şi mă emoţioneză şi impactează foarte puternic. Este un personaj minunat, care iese din tiparele pe care le are omul despre biserică şi religie, tocmai prin înţelepciune şi prin faptul că înţelepciunea este calea către intuiţie şi către tine însuţi.

Cu ce provocări a venit pentru tine acest spectacol?

A venit cu provocări vocale, pentru că eu sunt cântăreaţă de operă, dar din fericire, acest musical este clasic şi cumva se pliază cele două tehnici. Pe lângă provocarea genului musical, pe care eu îl descopăr şi este fabulos, a venit cu provocarea faptului că este un rol cu o ţesătură  mai înaltă decât vocea mea.

Spectacolul se aseamănă cu faimosul film?

Nu seamănă, pe scenă se desfăşoară o poezie mult mai frumoasă şi decorul este absolut luxuriant, frumos, cu bun gust, te teleportează exact în lumea aia fastuoasă din toate punctele de vedere. Cred că este destul de greu, după un film atât de mediatizat şi popular să poţi să te desprinzi de imaginile de acolo. Dacă nu ar fi existat filmul, musicalul în sine nu ar fi avut aceeaşi trecere către public.

Din distribuţia spectacolului fac parte copii, cum s-au integrat în echipă?

Pentru mine nu a existat acestă provocare, nu am momente cu copiii, doar un moment la final. Însă, lucrul cu cei mici este o provocare în sine, pentru că sunt personalităţi foarte diferite, sunt plini de energie. Chiar zilele trecute mă uitam la ei că erau mult mai concentraţi şi mai bine pregătiţi decât eram noi, adulţii. Ei au privit din perspectiva unui joc, din perspectiva copilului, iar la noi adulţii la un moment dat a intervenit stresul.

Cu ce lecţie vor pleca din sala de spectacol cei care vor vedea musicalul?

Iubirea le rabdă pe toate şi îţi arată exact care este calea.

Dacă ai avea o putere magică şi ai transforma lumea noastră într-un spectacol din repertoriul Operei Comice pentru Copii, pe care l-ai alege?

Aş alege ,,Sunetul Muzicii” pentru că este o poveste reală, plină de magie. Oamenii din ziua de astăzi cred că se îndepărtează din ce în ce mai mult de magie, de capacităţile şi lucrurile pe care le pot face. Este un spectacol despre iubire, iar eu sunt o romantică incurabilă şi în egală măsură o idealistă. ,,Sunetul Muzicii” este despre cum iubirea schimbă şi învinge absolut tot.

Cum este să te adresezi unu public format din copii?

Magic, aşa feedback în timp real nu există din partea adulţilor. Dacă le place ceva vor fi acolo cu tine, ei simt că îi minţi, că nu eşti în personaj şi te taxează imediat. Este cel mai fidel public, onest şi recomand oricărui tip de artist să ia contact cu copiii, este cea mai bună lecţie.

Publicul Operei Comice pentru Copii este obişnuit cu spectacole care durează maxim 1h jumătate, dar acest spectacol are o durată de 2h jumătate cu pauză. Crezi că cei mici o să aibă răbdare până la final şi se vor întoarce în sală după pauză?

Sincer, cred că o să îi atragă foarte mult pentru că vor vedea alţi copii pe scenă şi atunci va fi un alt tip de conexiune. Spectacolul acesta se adresează copilului interior – în fiecare adult există un copil interior care de multe ori uită să fie hrănit, iar acest spectacol este cea mai bună metodă de a ne reaminti de copilul nostru interior şi de toate dorinţele pe care le avem şi care chiar se împlinesc.

Intervi realizat de Andrada Popa

Foto arhivă personală