Zăpada de afară tocmai ce m-a condus spre descoperirea acestei fotografii a Liceului Al. I. Cuza din Splaiul Unirii, singura imagine de până acum cu acesta întreg şi funcţional!

Clădirea a fost demolată în 1985, pe aici trecând azi Bd. Unirii, între Magazinul Unirea (colţul cu H&M) şi Tribunalul Bucureşti.
Analizând fotografia cu mare atenţie, de la stânga la dreapta, observăm următoarele: imobilul cu etaj de la nr. 49, lipit de clădirea liceului; în faţa sa, câteva autobuze şi trolee îşi făceau loc spre Piaţa Unirii (pe aici treceau liniile 31, 34, 35, 42 de autobuze şi 83, 94, 95 de trolee). În prim-plan se poate porno observa cum se deversa zăpada în albia Dâmboviţei direct de pe podul Şerban Vodă, iar în extremitatea dreaptă a imaginii, îndepărtat, abia se distingea colţul IML-ului de la intersecţia Splai cu str. Căuzaşi, proiectat pe fundal era blocul modernist de 6 etaje din str. Rovine, colţ cu Smeurişului.
Între clădirea veche a liceului şi IML, răsărind din copaci, pare că este o cupolă, să fie oare parte a ce mai rămăsese din Templul „Cahal Grande”? Ruina templului a fost demolată, în anii ’70 construindu-se acolo o extindere a liceului.

foto: Gh. Amuza [Agerpres], ian. 1969

sursa: foto.agerpres.ro

sursa: Cartierul Evreiesc