Ca de obicei Opera Comică pentru Copii te întâmpină încă din foaier într-o atmonsferă de poveste. Copiii erau precum ghioceii, curioşi şi nerăbdători să vadă soarele.
Pe lista creaţiilor regizoarei Antoaneta Cojocaru s-a scris şi Musicalul ,,Gulliver’’. Tânăra a imaginat spectacolul de la textul lui Jonathan Swift ,,Călătoriile lui Gulliver’’, iar pentru o oră jumătate, sala Mare se transformă în Ţara Lilliput. Avem de a face cu o scenografie de vis, şi la propriu şi la figurat, concepută de Vladimir Turturică, care alege să pună în mijlocul scenei o carte uriaşă, ce se închide la finalul spectacolului. Senzaţia pe care o au spectatorii atunci când privesc acestă poveste pe scenă, este aceea că au deschis o carte 3D.
Piticii ,,cât trei furnici’’ au prins viaţă într-o lume fantastică, înconjurându-l pe marele Gulliver, care adoarme în timp ce citeşte şi visează că nava lui naufragiază şi ajunge în Lilliput, în lumea piticilor, îmbrăcaţi cât mai colorat. Insula Piticilor este condusă de haiosul şi răutăciosul rege Pluth, ce se află în conflict cu cei de pe insula Blefuscu pentru că le-a furat ceasul. Pluth profiă de statutul de rege şi îl ţine capturat pe Gulliver până când acesta îl ajută să îşi recupereze flota. Nu doar gigantul Gulliver este deţinut, ci şi doi pitici ai Albei ca Zăpada, mai exact Barbă-Cot şi Sfiosul. Regina Iasomy, plină de feminitate şi delicateţe se îndrăgosteşte de şarmantul Gulliver şi îi cere să o salveze de Pluth, care a răpit-o. Gulliver dă dovadă de curaj şi îşi îndelineşte misiunea, iar mai apoi pleacă împreuna cu Iasomy.
Decorul se schimbă de la o scenă la alta fără să îţi dai seama, scenografia fiind una funcţională. De la marea agitată de vântul puternic, se trece în palat şi căsuţele piticilor sunt asemănătoare cu castelele din nisip. Nava pe măsura lui Gulliver este de-a dreptul uimitoare.
Momentul de vârf este scena cuplului Gulliver – Iasomy, când din tavan coboară o semilună ce o plimbă pe frumoasa regină. Actorii au depus un efort de necontestat, piticii au jucat, au dansat şi au cântat îngenunchiaţi, iar Gulliver a fost urcat pe piciorange, astfel, diferenţa dintre ei era uimitoare.
La reuşita Musicalului ,,Gulliver’’, are o contribuţie considerabilă şi muzica lui Marius Ţeicu, care îşi lasă amprenta în majoritatea spectacolelor de la Opera Comică pentru Copii. Bineînţeles, coregrafia Theodorei Munteanu a colorat spectacolul plin de viaţă. Montarea este echilibrată, simplă, dar pare atât de complexă, cu personaje fabuloase ce îşi au echivalentul în lumea noastră.
Dacă aveţi nevoie de un moment preţios împreună cu copilul dumneavostră, trebuie să vedeţi acest Musical, care îţi creează impresia că trăieşti într-o lume paralelă. Mi-aş dori ca în fiecare noapte în care visez să ajung în lumea poveştilor de la Opera Comică pentru Copii.
Andrada Popa
Foto: Facebook Opera Comică pentru Copii