Experiment Caragiale la Opera Comică pentru Copii

Cum îl mai citesc copiii pe Caragiale astăzi, într-o epocă dominată de violență și tehnologie? După ce stagiunea trecută, la Sala UnderGrant a Operei Comice pentru Copii, regizoarea Gabriela Dumitru a oferit publicului „Trilogia Creangă 180”, alcătuită din spectacolele „Punguța cu doi bani”, „Ivan Turbincă” și „Harap Alb”, anul acesta ea prezintă o viziune postmodernă asupra scrierilor lui Caragiale în producția „Universul lui Caragiale pentru copii”.

Gabriela Dumitru a realizat un scenariu din trei schițe cunoscute ale lui Ion Luca Caragiale, „Tren de plăcere”, „Dl Goe” și „Bubico”. Personajele savuroase ale marelui scriitor se întâlnesc într-un compartiment de tren, unde adorm adesea și visează scene desprinse parcă din desenele animate. Puișorul este un bărbat în toată firea care îl aleargă pe controlor prin tren, Mam’mare cunoaște diverse tehnici de luptă corp la corp, Cucoana e o ființă înțepată și aproape isterică, iar Urâtul pare desprins dintr-un film horror.

Într-un decor simplu și electric (decor: Diana Moțea), cu costume de epocă stilizate (costume: Ioana Colceag), personajele dansează pe ritmuri contemporane, inspirate de muzica house (muzica: Andrei Petre Tatu, coregrafia: Eduard Gabia), într-o atmosferă disco (lighting design: Sorin Vintilă).

Spectacolul „Universul lui Caragiale pentru copii”, în viziunea regizorală a Gabrielei Dumitru, este un exercițiu de forme contemporane, de efecte scenice obținute prin gaguri și prin interpretarea actorilor, o transpunere a personajelor într-un univers al absurdului, un demers experimental care are drept scop „să ne jucăm cu personajele lui Caragiale”.

Foto: Irina Epifan