Piaţeta prin care treceau două artere principale, străzile Uranus şi Izvor, fotograful aflându-se pe Splaiul Independenţei, la podul Izvor.

Uranusul urca Dealul Spirii spre Arsenalul Armatei, fiind flancat de arbori. Pe stânga se afla Parcul Arhivelor, aleile sale urcând movila pe care era situată Mănăstirea Mihai Vodă, ce adăpostea şi Arhivele Statului. Dacia din stânga era parcată pe scuarul unde se afla ieşirea dinspre Unirii a staţiei de metrou Izvor; pe acel loc, un deceniu mai devreme, se aflau clădiri masive, ce compuneau frontul Splaiului. Au fost demolate odată cu realizarea magistralei M1 de metrou. În spatele autoturismului, se poate vedea staţia de tramvai şi o alee care pornea din colţul părculeţului.
În depărtare, sus pe Uranus, răsărind de după coroanele copacilor, era blocul interbelic de 6 etaje din preajma intersecţiilor cu str. Al. Odobescu şi Mihai Vodă, iar peste drum de el, pe stânga, se afla Şcoala Generală 124 (fostă Romanescu), corpul clădirii abia se distinge în extremitatea stângă a imaginii. Camioanele trase pe stradă anunţau valul demolărilor.
Pe centru, pe colţ, era primul imobil din str. Uranus (nr. 2A), aparţinând iniţial segmentului unui fost bulevard, 1907, fost Principele Mircea. La dreapta, str. Izvor continua cu nr. 35, 37, 39… Artera pornea din stânga, de la Podul Mihai Vodă, trecea paralel cu aripa nordică a mănăstirii şi continua urcând spre Stadionul Republicii (fostul ANEF), Ştrandul Izvor (fostul Bragadiru), ajungând în Calea 13 Septembrie la Piaţa Puişor.
Mulţimea de oameni era adunată în staţia de tramvai. Şinele fuseseră montate şi pe Izvor, pentru ca transportul în comun să ocolească aria şantierelor; pe aici treceau tramvaiele 3, 8, 13, 20, 37 etc.

foto: Cristian Bonciocat (1984)

sursa-Cartierul Uranus