Piaţa Sf. Vineri

Piaţa avea un farmec aparte, îi dădeai ocolul şi puteai înţelege câte puţin din istoria şi aerul patriarhal al cartierului.
Recunosc, sunt subiectiv când spun că imobilul meu preferat era ansamblul din jumătatea stângă a fotografiei, din Calea Văcăreşti nr. 8-12, cu o mulţime de prăvălii şi barăci la parter; clădirea era în plan, ca un pieptăn, în forma literei E, ce adăpostea două curţi de tip alveolă, din care puteai intra în alte magazine şi ateliere. Balcoanele de la etaj se mulau pe forma de potcoavă a curţilor, asemenea unor cursive cu balustrada din fier frumos modelat şi ornat. Sunt aproape sigur că închiderile cu sticlă au fost făcute puţin mai târziu.


Multe s-ar putea scrie despre acest imobil, de la poveşti la analize de specialitate (n-ar fi exclus să descopăr într-o zi releveul ansamblului).
Imaginea este excepţională prin conţinut, include în detaliu şi pergola de lemn şi beton specifică vechilor băi (toalete) publice din pieţe şi benzinării. Dincolo de verdeaţă, se afla clădirea Tribunalului Sector 3 (fost 4), iar împrejurul ei treceau sau întorceau numeroase tramvaie ca 1, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 22, 23, 30…

foto: Paul Filip

Din arhiva personală Cartierul Evreiesc

surse-Cartierul Evreiesc