Politică și urbanism în București

Tot încerc să găsesc subiecte pentru articolele în care să vorbesc despre proiectele primăriei. În continuare nu găsesc. Am mai spus și altădată că situația nu e prea plăcută din punctul meu de vedere. Mie mi se pare că primăria nu are proiecte, nu are proiecte noi și nici nu prea se ai implică în cele vechi. PIDU pare mort, alte lucrări de infrastructură mai degrabă stau degeaba și nimic nou nu apare. Poate doar chestia asta mai nouă de la USR, dar rămâne de văzut dacă se va realiza ceva concret (eu nu cred), dar asta nu e de la administrația locală.

Credeți-mă că urmăresc ce comunică primăriile bucureștene. Mă uit pe site-uri de știri, pe cele ale instituțiilor, pe diferite bloguri și chiar pe facebook. E o liniște respectuasă. Aleșii se mândresc cu alte lucruri, iar majoritatea sunt legate de nunți, botezuri, cumetrii. Festivaluri, târguri, lansări de nimicuri, evenimente de toate felurile în care se toacă bani, se dă de mâncare, băut și se bucură ochiul… E o frenezie pe care o pot înțelege, dat fiind pregătirea duamnei primar.

Și aici îmi dau seama că greșesc eu… dacă site-ul ăsta e majoritar despre București, despre arhitectură, urbanism, dezvoltare urbană și altele care ne mai trec prin cap, de ce nu ne-am adapta la noile vremuri? De ce să nu ne explicăm unele lucruri din realitatea bucureșteană? Păi târgurile, evenimentele stropite din belșug cu sarmale ș.a. nu sunt și ele niște amenajări ale spațiului public? Nu avem parte, în cazul acestor chermeze, de utilizarea spațiului public prin amenajări, chiar și temporare, care pot fi mai bune sau mai proaste? Păi sigur că sunt. Așa că, ne adaptăm și vom începe să vedem ce dorește primăria cu aceste frumuseți…

Asta avem, cu asta defilăm. Am în plan articole care să analizeze cum sunt amenajate târgurile (nu o să vă bat la cap de Crăciun), poate chiar amplasarea ceaunelor cu sarmale și grătarelor din spațiul public,  stabilirea locului unde se face coadă când se împarte ceva, modele de amenajare a spațiilor verzi, design temporar al locului pentru hore populare sau amplasarea scenelor pentru concerte de mare angajament.

Dacă ăsta e urbanismul propus și realizat de primării, pe ăsta îl analizăm. Orice sugestie pentru articole este binevenită. Rog seriozitate.


Repet: nu mă interesează persoana care candidează sau este într-o funcție publică. Vreau să pun în discuție doar afirmațiile, ideile, planurile sau orice alt element consideră ei că este necesar sau au obligația să fie împărtășit publicului. Demersul meu este legat doar de o bună informare a celor care doresc să voteze și să înțeleagă ce se întâmplă în București. Dacă ajungeți la concluzia că persoanele respective nu au nici cea mai mică idee despre ce vorbesc sau fac, nu trebuie să dați vina pe mine. Aveți libertatea de alegere și, poate mult mai important, aveți libertatea de a vă informa.

Nu există o singură soluţie, un singur răspuns sau o rezolvare rapidă. Nu există niciun Harap Alb, mesia sau greucean care să ne salveze.