Idee mai proastă nu putea să aibă.

Aproape că nu trece zi fără să facă sau să zică primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea (PSD) ceva care inflamează lumea. În cazul ăsta, Firea s-a suit pe valul de nostalgie monarhică generat de moartea regelui Mihai I și va propune CGMB ca Piața Victoriei să fie redenumită Piața Regele Mihai I.

Idee mai proastă nu putea să aibă. Dacă am fi răutăcioși, am spune că Firea nu e din București, nu locuiește în București, nu umblă prin București, nu cunoaște orașul și istoria lui. Dar n-o să spunem astea, o să spunem doar că e o idee jalnică, dacă e a ei sau dacă e ideea vreunui consilier, persoana aia trebuie să zboare din PMB. Sunt 2 motive mari și late pentru care ideea lui Firea nu e acceptabilă:

1. Spațiul cunoscut azi drept Piața Victoriei a fost numit așa după Războiul de Independență (1877-1878), pentru a celebra – ce să vezi? – independența acestei țări, obținută cu mari sacrificii. Înainte de acest război, Piața Victoriei se numise Bariera Mogoșoaiei, adică limita veche a orașului, unde venea din centru Podul Mogoșoaiei, rebotezat și el Calea Victoriei. E o denumire absolut nenegociabilă, care n-a fost schimbată de atunci și a intrat în conștiința publică bucureșteană, fiind cunoscută așa de generații întregi.

2. Dacă deștepții de consilieri i-ar fi spus lui Firea, în caz că nu știa, că avem deja un loc în București denumit după regele Mihai, poate eram scutiți să comentăm propunerea asta jenantă. Piațeta Regelui, un spațiu kitschos inaugurat în 2012 de ex-primarul general Sorin Oprescu (PSD & PNL), e foarte aproape de Piața Victoriei, la intersecția șoselei Kiseleff cu str. arh. Ion Mincu. Include un ditamai bust al regelui Mihai, realizat execrabil și care combină uniforma militară din anii ’40 a monarhului cu chipul său la bătrânețe, când n-a purtat deloc uniformă militară.

Tot respectul pentru ce a însemnat regele Mihai, dar istoria Bucureștiului, atâta câtă e, nu trebuie batjocorită de semidocți aflați vremelnic pe niște funcții și care se cred nemuritori și că fac niște chestii epocale.

foto: Silviu Pal (2012)