[FUNERALII] Am urmărit din stradă funeraliile regelui Mihai și o să punctăm câteva lucruri:

[FUNERALII] Am urmărit din stradă funeraliile regelui Mihai și o să punctăm câteva lucruri:

1. Oamenii adunați în Piața Revoluției au fost foarte tăcuți, efectiv se puteau auzi pașii soldaților care au pus sicriul pe tun. Din fostul Palat Regal (Muzeul de Artă) au ieșit notabil: prințesa Margareta, Radu Duda, prințul Nicolae și restul familiei regelui defunct, prințul Charles, prinț de Wales, regele Carl Gustav cu regina Sonja ai Suediei, marele duce de Luxemburg și fostul rege Juan Carlos cu fosta regină Sofia ai Spaniei.

2. Administratorii și paznicii imobilelor de pe Calea Victoriei au fost instruiți „de sus” (cum ne-au spus câțiva) să nu permită non-rezidenților să iasă la geamuri când procesiunea mortuară coboară spre Dâmbovița.

3. Zeci de mii de oameni au inundat Piața Națiunile Unite și cheiul Dâmboviței, în urma cortegiului funerar, al militarilor și al Muzicii Reprezentative a Armatei, care cânta un marș funebru (Mihai a fost ultimul mareșal al României).

4. Piața Unirii a fost ultima oprire a cortegiului. Sicriul s-a oprit în axul bulevardului Unirii, apoi și-a continuat drumul spre Catedrala Patriarhală din Dealul Patriarhiei, pentru slujba de înmormântare, la care publicul larg nu a avut acces, doar familia, invitații străini și oficialitățile.

5. De-a lungul traseului s-a scandat: „Majestate, te iubim!”, „Nicolae rege!”, „Regele și patria!”, „Regele Mihai!”, „Monarhia salvează România!”, iar oamenii aveau opinii diverse, de la ce-ar fi fost dacă țara redevenea regat după 1989 până la ironii la adresa lui Radu Duda sau a politicienilor prezenți (notabil Ludovic Orban, președinte PNL).

Per total niște funeralii demne de un fost șef de stat și primul sicriu dus pe tun după înmormântarea liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej în 1965.

Se încheie o etapă de istorie odată cu dispariția ultimului rege al României.